Echt, er zijn nog fluisterstille plekken in Nederland.

Voor veel mensen was het een pittige zomer. Veel meer landgenoten bleven thuis, er werd veel geklust, kinderen speelden in de tuin, er was gewoon best veel herrie. Voor wie daar even van wil bijkomen, zochten we vijf heerlijk stille plekken op.

Deze foto is op Schiermonnikoog genomen op het moment dat de bekende Noordzeestranden volgestapeld lagen: het loont de moeite om even iets verder weg te gaan.

Article continues after the ad

Circa 650 duizend hectare van Nederland is aangewezen als stiltegebied. Ruim de helft hiervan ligt in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Tips voor Zeelandgangers die op zoek zijn naar rust: Suikerplaat, een zandeiland in de Westerschelde, de Krabbekreek bij St. Philipsland en het Verdronken land ↑ van Saeftinghe.

Op onbewoond eiland Vrijhaven Zwier in Vinkeveen kun je een of twee etmalen helemaal op jezelf zijn. Je levert je telefoon in en wordt met een picknickmand naar de eilandhut gevaren waar je in je eentje of met zijn tweeën (allicht minder rustig) in alle stilte kunt chillen, zwemmen en bijtanken.

Nederland kent diverse stiltegebieden. Het Horsterwold bij Zeewolde is een van de grootste aaneengesloten bossen van Europa en je deelt het alleen met de dieren die er ook wonen. Een deel van het Loetbos tussen Krimpen aan de IJssel en Bergambacht is specifiek stiltegebied. En Delft heeft met Stiltegoed een gebied van tien hectare ingericht voor 'rust, bewustzijn en bezinning.'

In het Dominicanenklooster ↑ in Huissen en in de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem worden (stilte)retraites aangeboden; de laatste heeft zelfs een eigen stiltecentrum voor wie de monniken toch nog te babbelziek vindt.   

Openingsfoto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in