Elke dag een momentje me-time, dat moet toch lukken?
Elke dag een momentje me-time, dat moet toch lukken?

'Het zijn de kleine dingen die het doen…'

Nieuwe werkweek, nieuwe jaar – op Oudjaarsavond voelde het misschien alsof we collectief met een schone lei konden beginnen.

Article continues after the ad

In werkelijkheid zitten we nog steeds in lockdown en gaat het nog wel even duren voor iedereen die een prik wil, gevaccineerd zal zijn. Dus, hoe hou je de moed erin? We hebben tien vrolijke voornemens verzameld, die prima vol te houden zijn (en nee, geen zorgen, er komt geen zweetdruppel aan te pas).

Schrijf aan het einde van de dag in je agenda of in een dagboekje minimaal één ding op waar je van hebt genoten, wat meezat of waar je met plezier op terugkijkt. Misschien had je een Good Hair Day. Kon je net voor die bui nog een uurtje lopen met de hond. Of had je gewoon een gezellig momentje met een huisgenoot. Kleine dingen, die het 'm doen.

Word je niet vrolijk van thuisonderwijs geven? Maak het jezelf niet te moeilijk: je bent vermoedelijk geen docent, het hoeft niet perfect en de scholen zitten er beter in dan in het voorjaar van 2020. 

Maak eens per week een gerecht dat je nog nooit eerder hebt gemaakt. Het hoeft geen haute cuisine te zijn, gewoon je oeuvre in de keuken uitbreiden is al een enorme opsteker.  

Wees aardig. Groet een onbekende, neem een pakje voor de buren aan, maak een praatje met iemand die weinig contacten lijkt te hebben. Wat je geeft krijg je dubbel terug, dus een beetje vriendelijkheid bloeit al snel op tot een welwillende wolk.

Minder je schermtijd. Zeker nu televisie, laptop en smartphone al maanden je venster op de wereld zijn, kan het een verademing zijn om elke dag een schermvrij uur te hebben. Ga een eindje lopen, lees een boek, doe een dutje – je mist online echt niets wat je leven op spraakmakende wijze zal veranderen.

Eens per dag een rondje betrouwbaar nieuws (de kranten en hun online versies, het Journaal, RTL Nieuws) tot je nemen is genoeg om op de hoogte te blijven. Zet pushberichten uit, neem er een beetje afstand van. Orkanen in het verre oosten, politiek gedoe, corona-corona-corona – je kunt er toch niets aan doen. Het zal je rust en ruimte geven in je hoofd, voor andere en leukere dingen.

Net even wat nauwkeuriger recyclen, de fiets in plaats van de auto nemen, met beleid aankopen doen, een minuutje korter douchen, een baksteen in de stortbak leggen om je waterverbruik te minderen, je tuin vergroenen om er straks lekker in te kunnen zitten – het zijn kleine duurzame stapjes in de goede richting.

Luister naar je lijf. Misschien dat je de ambitie hebt om in december dertig kilo lichter te zijn en met een sixpack op de kerstfoto wil staan, maar als je doodmoe bent, kun je beter beginnen met gezonder eten, meer slapen en een half uurtje wandelen.

De mogelijkheden zijn momenteel beperkt door het verzoek zo min mogelijk reisbewegingen te maken, maar kijk wat er kan. Loop elke dag een ander rondje, doe je boodschappen in een andere supermarkt, schuif met de meubels...

...Of maak er een Japanse dag van (meditatie, theeceremonie, badritueel, sushi, sake, stream The Taste of Tea van Katsuhito Ishii of Our Little Sister van Hirokazu Kore-eda). Of een Spaanse. Of een Zweedse – wat je maar aanspreekt en even de sleur doorbreekt. Nieuwe prikkels zijn goed voor de hersenen en je zinnen verzetten geeft energie.

Ben je van nature een rommelkont, dan zal zelfs Marie Kondo geen georganiseerd type van je kunnen maken, maar één ding zal je leven beter maken: leg altijd je sleutels / bril / telefoon bij elkaar op dezelfde plek. Dit minimomentje in discipline scheelt je 365 dagen stress.

Foto's (c) iStock, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in