Het wordt deze week een uitdaging, maar onmogelijk is het niet.

Lente en twintig graden op de thermometer – hoe maak je daar wat van in tijden van social distancing, thuisblijven en zelfisolatie? Regels blijven regels en niemand zit op een totale lockdown te wachten, dus toch handen blijven wassen, anderhalve meter afstand houden en niet socialiseren. Maar wat kan er wel?

Je kunt bijvoorbeeld in de tuin werken of je balkon opfrissen. Plannen voor een nieuw tuinontwerp bedenken, planten scheuren en stekken, borders omspitten, een moestuintje voorbereiden en de tuinset een sopje geven. De schuur opruimen? Woon je in de buurt van een tuincentrum of kweker met een slimme drive-through optie, dan kun je misschien zelfs wel op een veilige en contactloze manier wat plantjes kopen om de boel een beetje op te fleuren.

Het wordt ideaal schilderweer: droog en niet te heet. Kozijnen, schutting, tuinmeubilair – je zou het zomerklaar kunnen maken. Verf en andere materialen nodig? De meeste bouwmarkten hebben momenteel op hun site of socials de uren staan waarop het (te) druk is, zodat je kunt uitwijken naar een rustiger moment dat veiliger is voor iedereen. Check ook even je schuur, de meeste mensen hebben daar nog wel wat voorraad staan aan schuurpapier, blikken en kwasten. 

Article continues after the ad

Gewoon lekker in het zonnetje zitten kan natuurlijk ook. Maak het je comfortabel met kussens, een plaid en de nieuwe Nouveau. Lekkere kop koffie erbij en je krijgt vanzelf het terrasgevoel.

Op een later tijdstip behoort een cocktail natuurlijk eveneens tot de opties #happyhour

Vermoedelijk heb je wel iets in de koelkast waarmee het BBQ seizoen met een zeer besloten sessie kan worden geopend. Omdat bezoek ontvangen niet kan, hoef je geen rekening te houden met de smaak van anderen – dat grilt wel zo relaxed.

Bezoek in verzorgingshuizen blijft tot en met 28 april niet toegestaan. Maar ook ouderen die thuis wonen, hebben de afgelopen weken hun kinderen en kleinkinderen vaak niet gezien. Die laatste groep kun je verrassen door bijvoorbeeld een tas vol met lekkers, een stapel tijdschriften, puzzels of wat plantjes (waar je ze maar een plezier mee doet – jij kent hen het best) voor hun deur te zetten en even een zwaai- en praatmomentje op ruim anderhalve meter afstand te houden. Wees verstandig, niet naar binnen, respecteer de anderhalve meter (en maak er liefst twee van).

Hou je aan de regels: niet te veel mensen tegelijk (maximaal met zijn drieën bij elkaar, tenzij ze tot je eigen gezin behoren), niet zoenen of knuffelen en niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder of bij mensen met een zwakke gezondheid. Zij zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Ook absoluut niet doen: op bezoek gaan als je verkouden bent of andere klachten hebt. Dan zit je sowieso beter lekker binnen achter het raam in het zonnetje.

Ben je wel gezond, haal dan een frisse neus. Blijf daarbij wel op 1,5 meter afstand van anderen, behalve binnen je gezin/huishouden. Ga zoveel mogelijk alleen op pad en hou het klein en op bekend terrein. Naar het strand of de bossen is nog altijd geen goed idee, omdat het daar dan snel te druk wordt. Het wordt op veel manieren ontmoedigd, voorkom teleurstelling en doe het gewoon niet. 

In een groepje fietsen is ook af te raden: de fietspaden zijn te smal om voldoende afstand te houden. Op rustige momenten – vroeg in de ochtend, vooravond – een eindje fietsen – in je eentje of met een gezinslid - kan weer wel en zo'n uurtje me-time is zeker zo ontspannend, zeker als je er weer een week en famille op hebt zitten. Een fijn weekend gewenst!   

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in