Frietjesfans, 1967
Frietjesfans, 1967

Knapperig van buiten, zacht van binnen, genieten!

Of je ze nu frites, Franse frietjes, chips (van de Fish & Chips) of patatjes noemt, ze zijn zo mateloos populair dat ze een eigen dag hebben gekregen: vandaag is de Dag van de Friet. Omdat een warm zakje friet zo'n enorme opkikker kan zijn – vrijwel iedereen is er dol op.  

Over het ontstaan van deze lekkernij wordt al eeuwen gekibbeld. Ooit moet iemand zo slim zijn geweest om aardappelstukjes in de hete olie te gooien, maar wie? Spanje – patatas fritas! – heeft de beste papieren. Theresa van Avila was in 1675 al lekker bezig met aardappelen in haar steelpan.

Article continues after the ad

In Nederland doken ze voor het eerst op in 1869, toen de eigenaar van een Bredase gebakkraam adverteerde met 'Pommes de terre frites'. Daarna zijn ze nooit meer van het menu verdwenen, wel hebben de klassiekers 'frites met zout' en 'frites met mayonaise' concurrentie gekregen van vele andere sauzen.

En waarmee smaakt frites nu het allerlekkerst? Dat zal voor iedereen weer persoonlijk zijn, maar droge champagne en mosselen of oesters zijn werkelijk fabuleuze smaakcombinaties met de afdeling goudgeel uit de frituur.  

Foto's (c) Brunopress, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in