Het surprise-ei voor royals en de schathemelrijken.

Nu Pasen in aantocht is, staan de verzameleieren van Fabergé weer extra in de belangstelling. Voor wie het wil weten: de Fabergé 'tjes van de Windsors vormen samen de grootste en mooiste collectie ter wereld. Wat is de aantrekkingskracht van deze zeer luxe surprise-eieren?

Peter Fabergé was een Russische juwelier en goudsmid die juwelen en kunstvoorwerpen leverde aan de adel.

Article continues after the ad

Hij werd vooral bekend om zijn uitbundig met juwelen versierde eieren die hij maakte voor de laatste twee tsaren, Alexander III en Nicolas II.

Daarin zat soms een verrassing..

… zoals een speeldoosje, een klok of een bloemetje. 

Alexander liet elk jaar met Pasen een nieuw ei maken voor zijn vrouw, tsarina Maria Fjodorovna, die er mee pronkte in haar vertrekken.

Die traditie werd na zijn dood overgenomen door zijn zoon, met als enige verschil dat hij er twee bestelde: eentje voor zijn eigen vrouw Alexandra en eentje voor zijn moedertje.

De bezoekende adel vond ze beeldig en plaatste ook bestellingen. Dat heeft ertoe geleid dat het bedrijf nog altijd bestaat; Sarah Fabergé staat nu aan het hoofd. 

De collectie van de Windsors valt inmiddels onder de Royal Collection Trust en is vrijwel geheel tot stand gekomen door het uitruilen van persoonlijke geschenken tussen de Russische, Deense en Britse koninklijke families.

Koningin Alexandra, de vrouw van koning Edward VII, was de grote aanjager van de collectie en vroeg voor haar verjaardag en kerst zo'n geweldig ei. Edward gaf de collectie een extra zetje door opdracht te geven ei-portretten te laten maken van de dieren op het landgoed Sandringham.

Koning George V en koningin Mary (de opa en oma van de huidige Queen) kochten de drie Keizerlijke Paaseieren in de collectie: de Colonnade Ei Klok, het Bloemenmandjesei en het Mozaïek-ei. Voor wie ook wel zin heeft in zo'n luxe ei: een mini-eitje als hangertje kost vanaf € 9840, de prijs van de grote eieren is op aanvraag. 

Foto's (c) ANP, Stock, Fabergé

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in