Het valt nog niet meer om groen te jingle-bellen…

Actueel in deze tijden: wat is de duurzaamste keuze qua kerstboom? Je zou denken dat dat een echte is, maar dan moet je wel zeker weten dat ie biologisch geteeld is in eigen land.

En dat zijn meestal bomen waarvoor je een eindje moet rijden, wat het klimaatvoordeel weer niet ten goede komt.

Article continues after the ad

Koop kwaliteit

Kunstbomen worden steeds natuurgetrouwer, maar blijven gemaakt van kunststof. Als je zo'n boom minstens 20 jaar gebruikt, kan de CO2 schade kleiner worden dan bij een 'echte' boom. Als je je kunstboom korter gebruikt dat is het bijna altijd de slechtere keus.

Het is dus de moeite waard om wat meer te betalen voor een kwaliteitskunstboom die lang mooi blijft. Met een tweedehands kunstkerstboom verleng je de levensduur van de boom in kwestie ook.

Geen kunstsneeuw

Spuit de takken niet in met kunstsneeuw of andere versiering die niet composteerbaar is en gebruik ook geen kunstsneeuw op een buitenboom.

Omdat de nepvlokken klein en licht zijn verspreiden ze snel bij wind en regen. Ook blijven vaak restjes liggen. Dit alles zorgt voor zwerfafval. Het plastic komt in de natuur terecht via de bodem of grondwater, en kan bijdragen aan de plastic soep.

Groen versieren

  • LED-lampjes verbruiken amper stroom. Heb je nog ouderwetse gloeilampjes, dan kan de CO2 schade van de lichtjes groter zijn dan van de boom.
  • Koop geen nieuwe ornamenten, maar ruil met iemand of kijk of er tweedehands een nieuwe stijl te koop is.
  • Geef een echte boom met kluit (kies een kleine boom met een grote kluit en zet 'm in een grote pot) voldoende water, dan is de kans groter dat ie een succesvolle doorstart maakt in de tuin.

En na de kerst?

Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op, volgens Milieu Centraal. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.

Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar een afvalenergiecentrale (aec), de versnipperaar of naar de compost. In de energiecentrale komt wel CO2 vrij maar verder geen schadelijke luchtvervuilende stoffen.

Bovendien wordt een deel van de verbrandingsenergie in de energiecentrale omgezet in elektriciteit. Het composteren of het versnipperen van kerstbomen levert geen energie op, maar wel bruikbare producten (zoals bodemverbeteraar of bodembedekker).

De groenste keuze is in de meeste gevallen een echte kerstboom, die na de kerst kan composteren of in de tuin kan worden geplant om nog een paar kerstmissen binnen te kunnen shinen. Een kerstboom huren of adopteren is ook een optie, al zit je dan wel weer met het transport...

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in