Autoloze zondag, 1974
Autoloze zondag, 1974

De laatste was op 6 januari 1974.

'Alle opties worden opengehouden om de stikstofcrisis op te lossen', zo luidt de boodschap van het kabinet. Waarbij ook na 45 jaar ook de term 'autoloze zondag' viel: het zou het equivalent van twee mol per hectare per jaar opleveren en te vergelijken zijn met de maximumsnelheid o de wegen verlagen van 130 naar 120. Niet zaligmakend, maak ook niet niks, qua stikstofbeperking.

De vraag is of het nu nog zou lukken, zo'n autoloze zondag. Bij zeker twee generaties zal de term nostalgische gevoelens opwekken. Het was in de jaren zeventig heel bijzonder, om te kunnen fietsen, skelteren en rolschaatsen op de snelweg.

Article continues after the ad

De autoloze zondag werd toen ingezet in verband met de schaarste aan brandstof tijdens de oliecrisis; tussen november 1973 en januari 1974 waren er tien. Mensen hielden zich er keurig aan, een paar beroepsgroepen (medisch personeel, hulpdiensten, havenarbeiders) kregen een ontheffing. Dit was het beeld bij de Coentunnel, met een verdwaalde Duitse Citroën.

De kans is echter klein dat het nu weer doorgaat. Om te beginnen houdt Nederland vrijwel geen zondagsrust meer en zijn er veel meer mensen aan het werk (en aan het mantelzorgen) dan in de jaren zeventig. Dat betekent dat er veel meer ontheffingen moeten komen en dan kun je je afvragen of het qua stikstofbeperking nog wel iets oplevert. Niemand weet of elektrische auto's bijvoorbeeld wel de weg op mogen. En daarnaast is de hele bevolking een slagje individueler en euh, assertiever geworden: veel mensen maken graag zelf uit of ze wel of niet in de auto stappen. 

Skaten op de snelweg zal er ook niet bij zijn, want naar verwachting zal daar toch wel enig snelverkeer rijden, dus dat romantische idee kan ook meteen terug de kast in. Bovendien heeft de politie nu al amper mankracht om te handhaven, laat staan dat ze 135.470 km openbare weg in de gaten te kunnen houden. Maar toch, als je de foto's ziet, is het een béétje omkijken in weemoed.

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in