Niet de jonge variant, maar juist de lekkere oude variant wil je hebben.

De een kent het als het drankje dat (o)pa vroeger altijd dronk. De ander van de straaljagers (jonge jenever met bitter lemon) in de kroeg. Maar zelf aanschaffen? Dat doen we meestal niet. Tot nu dan.

Want nadat dit typisch Nederlandse product jaren in het verdomhoekje heeft gestaan, hebben vooraanstaande internationale bartenders het herontdekt als een prachtige drank om cocktails mee te maken. Jenever is toch een beetje de voorouder van gin. En die drank is superpopulair en bijna niet aan te slepen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eigenlijk is het altijd tijd voor een old fashioned, of zoals wij 'm noemen, Aged Fashioned. Met onze Aged Genever 5 years als basis, is deze eigentijdse klassieker niet weg te denken uit de cocktail-keuken. Wij geven er een Spaans tintje aan door het gebruik van PX sherry dulce. Waarom? Omdat deze jenever minstens 5 jaar heeft gelegen in Spaanse sherry oloroso vaten. Wat een smaak! Ingrediënten: 60 ml Hooghoudt Aged Genever 5 years 15 ml PX sherry dulce Angostura Bitters 1 sinaasappel Zo maak je deze cocktail: Vul een tumbler met ijs en voeg 60 ml Hooghoudt Aged Genever 5 years toe. Voeg vervolgens 15 ml PX sherry dulce toe en twee druppels Angostura Bitters. Garneer met een zeste van sinaasappel en roer een aantal keer goed door. #jeneverwalkalone #coronavirus #jenever #genever #oldfashioned #agedfashioned #agedgenever #barrelaged #whiskey #whisky #cocktail #cocktails #perfectserve #angosturabitters #oloroso #barrelagedcocktails #maltspirit #botanicals #malt #moutwijn

Een bericht gedeeld door Hooghoudt (@hooghoudt1888) op

De mooiste jenevercocktails ter wereld worden overigens niet gemaakt met de jonge jenever waar we in Nederland al snel aan denken (die dichterbij wodka ligt dan bij gin), maar juist met oude jenever. Die is niet langer gerijpt, maar stamt van een ouder, traditioneler recept. Vandaar die naam.

Article continues after the ad

Aan oude jenever zit veel meer smaak, wat het een radicaal ander drankje maakt dan zijn jonge (en dus volgens een jonger recept gedestilleerd) tegenhanger. Het proberen waard. Op de site van bijvoorbeeld Neerlands eigen Hooghoudt staan tal van recepten. Zoals deze heerlijke Old Ginger.

Proost!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in