© Tall Ship De Oosterschelde
© Tall Ship De Oosterschelde

De eerste Sail In sinds de uitbraak van corona is een feit.

Harlingen staat dit weekend in het teken van Sail Harlingen, voor het laatst georganiseerd in 2018. Het event maakt deel uit van de Tall Ships Race. Dat is een wedstrijd voor vaak enorme historische zeilschepen die sinds 1956 wordt georganiseerd.

De Tall Ships Race biedt een indrukwekkend schouwspel, maar de wedstijd is meer dan dat. De 37 schepen, waarvan 13 hele grote, hebben stuk voor stuk een bemanning die bestaat uit jongeren die zichzelf hebben aangemeld als vrijwilliger. Ze zijn een paar weken aan boord. In die tijd doen ze zeilervaring op en leren ze samen te werken "ongeacht nationaliteit, cultuur, religie, geslacht of sociale achtergrond".

Groene zeilen

Blikvangers zijn vooral mastodonten als de Duitse Alexander von Humboldt II. De relatief recent gebouwde driemaster vaart sinds 2011 rond met haar karakteristieke gifgroene zeilen.

Article continues after the ad

Uit Nederland zeilen onder meer de bark Europa (1911) en de Oosterschelde (1917) mee. De Oosterschelde is de laatst overgebleven originele Nederlandse driemaster uit het begin van de vorige eeuw en een van de weinige echt historische zeilschepen ter wereld. 

Voor het publiek staan verder optredens gepland en is er op de kades van alles te beleven. Voor meer informatie: Sail Harlingen 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in