Jonge vrouw met oorbellen 1656 (c) State Hermitage Museum St. Petersburg
Jonge vrouw met oorbellen 1656 (c) State Hermitage Museum St. Petersburg

Prachtige docu over de meester der oude meesters.

Bij Rembrandt denk je aan de Nachtwacht, aan musea en aan kunsthistorici die elke centimeter van elk schilderij kunnen duiden. Maar er zijn dus ook gewoon mensen die er eentje thuis aan de muur hebben, maar niet helemaal zeker weten of ie wel op de perfecte plek hangt. En Rembrandt-enthousiasten die er met meer vuur en lol over kunnen praten dan de eerder genoemde kunsthistorici.

Article continues after the ad

In de amusante documentaire Mijn Rembrandt van Oeke Hoogendijk word je deelgenoot van de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt en brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre (die uiteindelijk tot een polderdeal leidde waarbij Marten Soolmans en Oopjen Coppit tussen beide musea heen en weer pendelen.

Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

Mijn Rembrandt is een mooie, gelaagde documentaire, die zowel onderhoudend als spannend is en gloeit met het licht waar Van Rijn zo beroemd mee is geworden. Aanrader voor als je Netflix uit hebt en wel weer eens wat anders wilt. Waar je 'm kunt 'm streamen, vind je op Cineart.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in