Post-graffiti expositie in Glasfabriek Schiedam.

Kunst ontstaat allang niet meer alleen op de kunstacademie. Kunstenaars met wortels in de graffiti-cultuur krijgen een podium op het terrein van de Glasfabriek Schiedam.

Ruim twintig jaar geleden trokken ze er ‘s nachts met een spuitbus op uit om werk achter te laten op muren, deuren en andere plekken, meestal aan de rafelranden van de stad.

Article continues after the ad

Inmiddels werken ze als beeldend kunstenaar. Op verzoek van het Stedelijk Museum Schiedam stelde ontwerpersduo Opperclaes een tentoonstelling samen met werk van deze kunstenaars. Ongeveer dertig makers uit binnen- en buitenland exposeren in verschillende loodsen en maken hun werk veelal ter plekke.

De kunstenaars laten werk zien op de immense deuren en binnen- en buitenmuren van de loodsen. Er zijn wand- en vloerschilderingen, schilderijen, foto’s, sculpturen en video. Ook biedt het terrein plek voor driedimensionaal werk, waaronder een 7 meter hoge toren. In een speciaal ateliergebouw zie je kunstenaars in actie. Tijdens de tentoonstelling werken ze aan metershoge muurschilderingen. Ook mag je zelf met een kwast, spuitbus en zelfgemaakte materialen aan de gang.

Glashard. Post-graffiti in de Glasfabriek in Schiedam is te zien t/m 16 januari 2022.

Foto's (c) Mark Bolk

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in