Pablo's kleindochter Marina ruimt eens lekker op.

Marina Picasso heeft geen makkelijk leven gehad. Genegeerd door haar opa. Verlaten door haar vader. Slecht behandeld door haar drankorgel van een moeder. En haar broer pleegde ook nog zelfmoord zodat ze, geheel in Assepoesterstijl, een fortuin erfde in de vorm van werk van haar grootvader. En daarvan wordt een deel de komende dagen geveild door Sotheby's.

Toen Picasso in 1973 stierf, liet hij ongeveer 45.000 kunstwerken na. De collectie is van onschatbare waarde en omdat Pablo nu eenmaal niets deed wat hem niet interesseerde verzuimde hij een testament op te laten maken.

Article continues after the ad

De erfenis werd verdeeld tussen vier kinderen van drie verschillende moeders. Aangezien Marina's vader Paulo en haar broer Pablito kort na elkaar overleden, werd zij opeens de erfgename van die tak van de familie. Het heeft tientallen advocaten jaren gekost om de boel eerlijk te verdelen.

Marina verkocht tussen 2013 en 2015 al voor 225 miljoen euro aan de betere stukken van haar deel, maar beschikt ook over lager geprijsde tekeningen, keramiek en prints, en memorabilia zoals de paletten van haar grootvader. Daarvan liet ze sinds 2015 al negen keer een deel veilen. Van de opbrengst, zo'n 45 miljoen euro, is een percentage naar goede doelen gegaan. Ze sponsort er weeskinderen en kinderziekenhuizen meer.

De opbrengt van de aanstaande tiende veiling wordt geschat op 1,1 miljoen euro, maar eerder is al vaak gebleken dat het in dit geval ook is wat de gek ervoor geeft – het bedrag kan zomaar vertienvoudigen.

Wat wordt er geveild? Zestig stukken, waaronder tekeningen en keramiek uit de periode 1899 tot de 1970's. Het zijn geen topstukken, wel laten ze zijn evolutie door verschillende stijlen zien.

De geschatte prijzen liggen tussen de €  2250 en € 56.000, de schilderspaletten worden geschat op € 3400, maar er is inmiddels al he dubbele voor geboden.

Niets is gesigneerd (Picasso deed dat altijd pas als een stuk voor de verkoop zijn atelier verliet), maar alles is wel gedateerd in zijn handschrift en Marina Picasso staat garant voor de echtheid.  Er kan tot 18 juni 2020 online op de stukken worden geboden

Foto's courtesy of Sotheby's

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in