Van Gregoriaans tot modern, ode aan de planeet.

Het is een van de mooie klassieke muziekfestivals van het jaar en het gaat door, binnen de geldende coronaregels. Van woensdag 22 tot en met zondag 26 september kun je genieten van muziek, dans, theater, film, 'spoken word' en exposities tijdens kunstenfestival Musica Sacra.

Article continues after the ad

Dit jaar wordt het festival voor het eerst niet alleen in de historische binnenstad van Maastricht gehouden, maar ook in Sittard-Geleen. 

Het thema van dit jaar, 'Moeder Aarde', keert terug in de vele programma’s van Musica Sacra als universeel en actueel thema.

Muziek van alle tijden en windstreken 

Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra. Tijdens dit festival komen diverse periodes aan bod, uitgevoerd in diverse bezettingen, van klein tot groot: van gregoriaans (Sorelle)...

... vocale en instrumentale muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance (Pluto-ensemble, Seconda Prat!ca en Cantus Modalis, Capella de la Torre), Barok (Ad Mosam Barock), Romantiek (Dudok Quartet Amsterdam) tot muziek uit de 20e en 21 eeuw.
 

Hoogtepunten

Bijzonder in deze editie van Musica Sacra zijn de vele premières op het gebied van muziek, theater en dans: maar liefst 7 wereldpremières en 5 Nederlandse premières.

  • Zo presenteert Studium Chorale een programma voor koor a capella met twee premières. 
  • GAIA, Moeder van Allen van de Maastrichtse componist Jo van den Booren beleeft haar wereldpremière…
  • …gevolgd door de Nederlandse première van Earth said to Death: Anthem contra Corona van de Brit Robin Holloway.
  • Philharmonie Zuidnederland speelt tijdens het inauguratieconcert van Duncan Ward de wereldpremiere van een suite die Willem Jeths ontleende aan zijn opera Ritratto
  • En het Dudok Quartet Amsterdam speelt de Nederlandse première van Per Nørgårds Tiende strijkkwartet ‘Høsttidløs’.
     

En er is meer

Wil je je meer verdiepen in het festivalthema ‘Moeder Aarde’? Bezoek dan een van de vele activiteiten uit het randprogramma waaronder de blikvanger van het festival: GAIA! Deze imposante installatie van een bewegende globe met een diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’.

Met een 29 minuten durende surround-soundscape roept deze installatie het overview-effect op dat astronauten ervaren wanneer ze de aarde vanaf de maan zien. Ook lezingen, een wandeling, een poëzieperformance door Gaston Bannier & Mischa Kool en exposities staan op het programma.

Voor tickets, ga naar Musica Sacra

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in