De romantische rebel is 88 jaar geworden.

Acteur Jean-Paul Belmondo is overleden. De 88-jarige legende kampte al langere tijd met een slechte gezondheid. 

Article continues after the ad

Belmondo gold als een van de grootste Franse acteurs van de twintigste eeuw en was ook buiten Frankrijk beroemd om zijn ondeugende uitstraling. Hij speelde vooral rebelse, romantische helden die geestig, charmant en sexy waren.

Belmondo maakte bijna honderd films. Zijn laatste grote rol was in Un homme et son chien uit 2008. In 1959 gaf Claude Chabrol hem zijn eerste grote rol in het drama À double tour.

Hij werd een jaar later wereldberoemd met zijn rol in het drama À bout de souffle van Jean-Luc Godard.

De Franse acteur werd geboren als Jean-Paul Belmondo op 9 april 1933 als in Neuilly-Sur-Scène in Frankrijk. Hoewel hij eerst een carrière als bokser ambieerde (hij hield daar zijn karakteristieke scheve neus aan over), besloot hij om toch in de filmwereld te stappen.

"Ik wilde acteur worden toen ik jong was, maar ik durfde dat niet te zeggen", vertelde Belmondo aan de Franse krant Le Parisien. "Ik had niet eens een diploma van de basisschool. Uiteindelijk heb ik aan mijn vader verteld dat ik acteur wou worden en hij reageerde heel blij." Het zal hebben geholpen dat zijn vader als beeldhouwer al aan de artistieke kant van het leven zat.

Eind jaren vijftig veroverde Jean-Pierre Belmondo de Franse filmwereld. Al vrij snel speelde hij de hoofdrol in de film die exemplarisch werd voor de Nouvelle Vague. In Godards À bout de souffle (1960) speelde Belmondo een op Humphrey Bogart geënte gangster: romantisch en rebels, charmant en gevaarlijk.Daarna acteerde hij in een aantal prestigieuze films, zoals Léon Morin, prêtre, waarin hij een priester was.

Na rollen in Italië werd Belmondo een grote ster, dankzij plezierige, licht ironische avonturenfilms als Cartouche en L’homme de Rio; films waarin Belmondo zijn eigen stunts deed.

Belmondo schermde zijn privéleven zo veel mogelijk af. In 1952 trouwde hij met jeugdliefde Elodie Constant, met wie hij drie kinderen kreeg: Patricia, Florence en Paul, hier in de kinderwagen.

Het was een gelukkig huwelijk tot het in 1968 stukliep...

... onder meer door zijn langdurige affaire met actrice Ursula Andress (1965-1972).

Daarna had hij een verhouding met de Italiaanse actrice Laura Antonelli (1972-1980). In 2002 trouwde hij opnieuw en een jaar later kreeg hij een vierde kind. In 2008 begon hij een affaire met de 34 jaar jongere, voormalige Playmate Barbara Gandolfini (hier in bikini), een relatie die in 2012 tot een einde kwam. Daarna bleek dat zij en haar zakenpartner Belmondo hadden opgelicht.In februari 2015, toen hij 82 jaar oud, besloot Belmondo met pensioen te gaan. ,,Nu ga ik rusten. Ik maak geen terugkeer meer naar de bioscoop of naar het theater. Ik ga genieten van het leven”, vertelde hij aan het Franse RTL.

UPDATE

Van Belmondo is op donderdag 9 september met de nodige eer afscheid genomen. De dag daarna is hij in kleine kring begraven.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in