Een film over de kunsthandel die net een misdaad-docu is.

Waar is de Salvator Mundi gebleven? Het schilderij dook in 2005 op bij een veiling in New Orleans en wordt, niet gehinderd door al te veel bewijs, toegeschreven aan niemand minder dan Leonardo da Vinci.

En als conservators en 'kunstkenners' maar vaak genoeg roepen dat het 't mannelijk equivalent van de Mona Lisa betreft, dan kan een verhaal zomaar een eigen, vrij shady leven gaan leiden. Zoals je ergens in de film iemand hoort zeggen: 'Het is niet eens een goed schilderij.'

Door de reuring en speculaties rond de Salvator Mundi stijgt het schilderij echter toch enorm in waarde, komt in de National Gallery in Londen terecht en wordt uiteindelijk voor het recordbedrag van 450,3 miljoen dollar geveild. Nieuwe eigenaar: de omstreden kroonprins van Saoedi-Arabië. Het zou worden uitgeleend aan het Louvre Abu Dhabi, maar lijkt sinds de veiling van de aardbodem verdwenen. Hmmm.  

Article continues after the ad

The Lost Leonardo is een internationaal gecoproduceerde documentaire uit 2021 onder regie van Andreas Koefoed. Als je je verbaast over de verbijsterend hoge bedragen die er tegenwoordig voor schilderijen worden neergeteld, is dit een documentaire die je niet mag missen. Nu te zien in filmhuizen en bioscopen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in