Door goede voeding kan je het je lichaam een stuk makkelijker maken bij het ouder worden. En zeker tijdens en na de overgang wil je de tekorten zo goed mogelijk aanvullen. Dít heb je daarvoor nodig.

Natuurlijk moet het leven wel leuk blijven, maar kijk in het algemeen of je iets meer met mate kunt genieten. Eet ietsje minder bijvoorbeeld. Want eet je uit gewoonte of heb je écht nog trek? En varieer lekker. Hoe meer kleur op je bord, hoe beter. 

More content below the advertising

Voeding na de 40

Je hebt iets minder energie dan vroeger. Dat zit niet tussen je oren, dat is echt een feit. Je lichaam maakt nu minder CoQ10 aan. Dit is een vitamine-achtige stof dat ook als enzym werkt. Het regelt je energievoorraad en energieverwerking. Als je daar minder van hebt, merk je dat doordat je je minder energiek voelt en je concentreren kost meer moeite.

Gelukkig kun je dit goedmaken door vette vis te eten. Sardientjes, haring, makreel en zalm bijvoorbeeld. Bepaald geen straf. Door de Omega-3, eiwitten en vitamine D die hierin zitten, vul je wat van die tekorten aan. Dus eet lekker veel vis na je veertigste.

Ben je echt geen visliefhebber? Voeg dan wat levertraan aan je gerechten toe.

Minder verzadigde vetten
Eet minder vette vleessoorten, zoals slavinken en worst bijvoorbeeld. En laat ook wat vaker cake, taart en koek staan. De volvette zuivel is niet best voor je hart en cholesterol. En ze helpen je ook niet aan een slanke lijn.

Wél lekker vet
Eet ongezouten en ongebrande noten en avocado. En probeer in plaats van zout je gerechten te kruiden met verse en gedroogde kruiden.

Volkoren
Doordat je volkoren langzaam verteert, geeft het geleidelijk energie af. Daardoor krijg je minder snel trek en blijft je bloedsuikerspiegel laag. De vezels zijn ook goed voor je spijsvertering. 

En dan komt de overgang

Als er iets is dat je hormoonhuishouding en lichaam op z’n kop zet, dan is het de overgang wel. Gelukkig heeft niet elke vrouw er veel last van, maar áls je klachten hebt, kan voeding je helpen om deze te verminderen. Ook als je geen overgangsklachten hebt, zitten hier een paar goede tips tussen trouwens.

Groenten
Broccoli, boerenkool, radijs, spruiten, bloemkool en rucola; allemaal bevatten ze DIM (diindolymethaan). Dat helpt de hormoonbalans bewaren en is goed voor je lever.

Jodium
Je schildklier heeft het hard nodig voor de stofwisseling. En als je stofwisseling goed is, heb je meer energie, werkt je lichaam beter en blijf je makkelijker op gewicht. Kies daarom, als je zout gebruikt, voor zout met jodium. Het zit ook vaak in brood, eieren en zeewier.

Eiwitten
De bouwstof in je lichaam. Je huid en bindweefsel zitten er vol mee en die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken in deze periode. Behalve in vlees, vis, eieren (ja, we zetten ze er toch even bij), en veel zuivelproducten, zit het ook in quinoa, chiazaden, peulvruchten en spirulina. Maak een smoothie met (een paar van) deze ingrediënten bij je ontbijt. Makkelijk en lekker. Met wat rode vruchten en magere yoghurt bijvoorbeeld.

Minder soja
Die zagen wij ook niet aankomen als we bedenken hoeveel soja-latte’s we de afgelopen decennia achterover klokten. Sojabonen bevatten een stofje dat de werking van de schildklier kan verminderen. En die heeft het al zo zwaar in deze tijd. Gefermenteerde en biologische varianten (tempeh en tofu) zijn wel prima, zij het met mate.

Silicum
Geeft je lijf stevigheid. Het zit in de wanden van je slagaderen, bindweefsel, je huid en het helpt je botten stevig te blijven. Je vindt het onder andere in noten, zilvervliesrijst en champignons.

Drink genoeg
Water dan vooral. Zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen, gezondere huid en ook voor je energieniveau is het van belang om goed te hydrateren. Over de dag minimaal anderhalve liter. 

Magnesium
Pure chocolade (ja echt), spinazie, avocado en banaan zitten er vol mee. Magnesium zorgt voor de opbouw van je botten, lichaamseiwitten en de aanmaak van enzymen, hun reacties en de prikkels naar je spieren. Behalve voor je lichaam is dit ook goed voor je mentale gezondheid.

En dit kun je beter even laten
Zeker als je last hebt van stemmingswisselingen, kan je suiker beter even links laten liggen. Door de stressreactie die de schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt, kan je stemming grilliger veranderen.

Ná de overgang

Ben je door de overgang heen, dan ligt botontkalking op de loer. Ja, we kunnen het helaas niet leuker maken dan dat het is. Zorg daarom dat je dagelijks voldoende zuivel en Vitamine D binnen krijgt. Als je hier moeite mee hebt, zorg dan met voedingssupplementen dat je het alsnog binnen krijgt.

En voor alle fasen geldt:

Je lever heeft het in nu heel druk met alle hormoonomzettingen. Probeer die dus een beetje te ontzien. Alcohol, cafeïne en nicotine zijn welkome afleidingen van die hormoonschommelingen en stemmingswisselingen. Het kopje koffie dat je zo ongeveer heel je leven al drinkt ’s ochtends? En een sigaretje als het even te veel wordt? Om over dat glas wijn bij de borrel nog maar te zwijgen… Het is echt beter om hiermee te minderen. 

Maar wij snappen ook wel dat dat juist nu heel moeilijk is. Dus wees niet te streng voor jezelf, alle kleine beetjes helpen.

Weet je nog, die heerlijke romantische komedie waarin Julia Roberts verliefd is op haar beste vriend, die op zijn beurt dolverliefd is op zijn verloofde (Cameron Diaz). Julia en haar heerlijke gay-sidekick proberen een stokje te steken voor die ceremonie...

Dit was de filmposter en zo zagen de acteurs eruit.

More content below the advertising

Het happy couple gespeeld door Cameron Diaz en Dermot Mulrony.

En het vileine tweetal die de boel proberen te verstieren: Julia Roberts en Rupert Everett

Voor Entertainment Weekly werd de cast na 22 jaar (auw) weer herenigd en dat levert leuke plaatjes op. Gelukkig is fotograaf Ruven Afanador de rotste niet en deelde hij er een paar.

Hij begint met een behind the scenes...

En hier komen de acteurs in beeld.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RUVEN AFANADOR (@ruvenafanador) op

Hier het suikerzoete viertal!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door RUVEN AFANADOR (@ruvenafanador) op

En de uiteindelijke cover:

Zo goed gelukt! We hebben spontaan zin om de film weer eens te kijken!

Beeld: ANP en Instagram

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het lijkt nog de dág van gisteren dat we voor het eerst kennismaakten met Katja Schuurman in haar rol van Jessica in Goede Tijden Slechte Tijden. Houd je vast, dat was 1994. Katja was toen 19! Vandaag blaast deze prachtige powervrouw 44 kaarsjes uit. We vroegen haar naar 

Welke reis is je zelf het meest bijgebleven en waarom?

More content below the advertising

Curaçao, omdat mijn moeder daar vandaan komt en we vroeger eens in de paar jaar mijn opa en oma daar opzochten. Andere jaren gingen we naar Frankrijk of Spanje, dus op Curaçao ging er een nieuwe wereld voor me open. Die van bbq-en op het strand, met een jeep crossen langs reuzecactussen en de wilde zee bij Boca Tabla, en uren luieren op de porch.

Op welke plek, voel je je het meest gelukkig?

In de natuur. Het liefst zonnig en ruig. De zee maakt me het meest gelukkig. Een van mijn lievelingslanden is dan ook Costa Rica; brede woeste stranden direct grenzend aan een prachtig regenwoud en dan te paard!

Jij en Freek hebben ook veel mooie reizen en herinneringen samen, stel je zou een print ontwerpen die een herinnering van één van jullie reizen omschrijft, hoe ziet dit eruit en kun je er iets over vertellen?

Als ik de herinneringen van Freek en mij in een print zou vertalen, zou deze stoer zijn met een gevoel van rust. Freek en ik nemen prachtige herinneringen mee van onze reizen – deze zijn avontuurlijk in combinatie met een gevoel van rust en vrijheid.

Dit zou ik ook in de blouse vertalen. Met hem voelt het echt alsof we samen de wereld aan kunnen.

Of een print met lekker eten erop, wie wil dat nou niet!

Wat is het beste kledingadvies wat je van je moeder hebt ontvangen en geef je Sammie ook wellicht mee?

Laat je niet teveel leiden door mode, maar draag wat bij je past en waarin je je fijn en dus sterk en gelukkig voelt.

Katja presenteert vandaag, op haar verjaardag haar eerste kledinglijn: POM by Katja.

Dus dubbel gefeliciteerd!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in