Door goede voeding kan je het je lichaam een stuk makkelijker maken bij het ouder worden. En zeker tijdens en na de overgang wil je de tekorten zo goed mogelijk aanvullen. Dít heb je daarvoor nodig.

Natuurlijk moet het leven wel leuk blijven, maar kijk in het algemeen of je iets meer met mate kunt genieten. Eet ietsje minder bijvoorbeeld. Want eet je uit gewoonte of heb je écht nog trek? En varieer lekker. Hoe meer kleur op je bord, hoe beter. 

Voeding na de 40

Je hebt iets minder energie dan vroeger. Dat zit niet tussen je oren, dat is echt een feit. Je lichaam maakt nu minder CoQ10 aan. Dit is een vitamine-achtige stof dat ook als enzym werkt. Het regelt je energievoorraad en energieverwerking. Als je daar minder van hebt, merk je dat doordat je je minder energiek voelt en je concentreren kost meer moeite.

Gelukkig kun je dit goedmaken door vette vis te eten. Sardientjes, haring, makreel en zalm bijvoorbeeld. Bepaald geen straf. Door de Omega-3, eiwitten en vitamine D die hierin zitten, vul je wat van die tekorten aan. Dus eet lekker veel vis na je veertigste.

Ben je echt geen visliefhebber? Voeg dan wat levertraan aan je gerechten toe.

Minder verzadigde vetten
Eet minder vette vleessoorten, zoals slavinken en worst bijvoorbeeld. En laat ook wat vaker cake, taart en koek staan. De volvette zuivel is niet best voor je hart en cholesterol. En ze helpen je ook niet aan een slanke lijn.

Wél lekker vet
Eet ongezouten en ongebrande noten en avocado. En probeer in plaats van zout je gerechten te kruiden met verse en gedroogde kruiden.

Volkoren
Doordat je volkoren langzaam verteert, geeft het geleidelijk energie af. Daardoor krijg je minder snel trek en blijft je bloedsuikerspiegel laag. De vezels zijn ook goed voor je spijsvertering. 

En dan komt de overgang

Als er iets is dat je hormoonhuishouding en lichaam op z’n kop zet, dan is het de overgang wel. Gelukkig heeft niet elke vrouw er veel last van, maar áls je klachten hebt, kan voeding je helpen om deze te verminderen. Ook als je geen overgangsklachten hebt, zitten hier een paar goede tips tussen trouwens.

Groenten
Broccoli, boerenkool, radijs, spruiten, bloemkool en rucola; allemaal bevatten ze DIM (diindolymethaan). Dat helpt de hormoonbalans bewaren en is goed voor je lever.

Jodium
Je schildklier heeft het hard nodig voor de stofwisseling. En als je stofwisseling goed is, heb je meer energie, werkt je lichaam beter en blijf je makkelijker op gewicht. Kies daarom, als je zout gebruikt, voor zout met jodium. Het zit ook vaak in brood, eieren en zeewier.

Eiwitten
De bouwstof in je lichaam. Je huid en bindweefsel zitten er vol mee en die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken in deze periode. Behalve in vlees, vis, eieren (ja, we zetten ze er toch even bij), en veel zuivelproducten, zit het ook in quinoa, chiazaden, peulvruchten en spirulina. Maak een smoothie met (een paar van) deze ingrediënten bij je ontbijt. Makkelijk en lekker. Met wat rode vruchten en magere yoghurt bijvoorbeeld.

Minder soja
Die zagen wij ook niet aankomen als we bedenken hoeveel soja-latte’s we de afgelopen decennia achterover klokten. Sojabonen bevatten een stofje dat de werking van de schildklier kan verminderen. En die heeft het al zo zwaar in deze tijd. Gefermenteerde en biologische varianten (tempeh en tofu) zijn wel prima, zij het met mate.

Silicum
Geeft je lijf stevigheid. Het zit in de wanden van je slagaderen, bindweefsel, je huid en het helpt je botten stevig te blijven. Je vindt het onder andere in noten, zilvervliesrijst en champignons.

Drink genoeg
Water dan vooral. Zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen, gezondere huid en ook voor je energieniveau is het van belang om goed te hydrateren. Over de dag minimaal anderhalve liter. 

Magnesium
Pure chocolade (ja echt), spinazie, avocado en banaan zitten er vol mee. Magnesium zorgt voor de opbouw van je botten, lichaamseiwitten en de aanmaak van enzymen, hun reacties en de prikkels naar je spieren. Behalve voor je lichaam is dit ook goed voor je mentale gezondheid.

En dit kun je beter even laten
Zeker als je last hebt van stemmingswisselingen, kan je suiker beter even links laten liggen. Door de stressreactie die de schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt, kan je stemming grilliger veranderen.

Ná de overgang

Ben je door de overgang heen, dan ligt botontkalking op de loer. Ja, we kunnen het helaas niet leuker maken dan dat het is. Zorg daarom dat je dagelijks voldoende zuivel en Vitamine D binnen krijgt. Als je hier moeite mee hebt, zorg dan met voedingssupplementen dat je het alsnog binnen krijgt.

En voor alle fasen geldt:

Je lever heeft het in nu heel druk met alle hormoonomzettingen. Probeer die dus een beetje te ontzien. Alcohol, cafeïne en nicotine zijn welkome afleidingen van die hormoonschommelingen en stemmingswisselingen. Het kopje koffie dat je zo ongeveer heel je leven al drinkt ’s ochtends? En een sigaretje als het even te veel wordt? Om over dat glas wijn bij de borrel nog maar te zwijgen… Het is echt beter om hiermee te minderen. 

Maar wij snappen ook wel dat dat juist nu heel moeilijk is. Dus wees niet te streng voor jezelf, alle kleine beetjes helpen.

Een glaasje bubbels, wie is er niet dol op? Champagne natuurlijk, maar van een knisperende cava, prosecco of crémant worden we ook heel blij. Alleen opgepast, want het is nu bewezen: van die bubbels word je sneller dronken.

Snel een beetje tipsy na een paar slokjes van de gouden godendrank? Dat zit niet tussen je oren.

Bij een onderzoek uit 2001 waar deze conclusie op gebaseerd is, kregen 12 mensen op een feestje ieder twee glazen champagne. De exacte hoeveelheid werd afgestemd op hun gewicht, zodat iedereen dezelfde hoeveelheid alcohol binnen kreeg.

Met en zonder belletjes

Bij de ene helft van de feestgangers werd de champagne eerst stevig doorgeroerd met een klopper zodat de bubbels zo goed als weg waren. De andere helft kreeg de champagne gewoon meteen uit de fles.

Het opvallende resultaat was dat het alcoholpromillage bij de mensen die de champagne uit de fles dronken, sneller steeg dan de mensen wij wie de champagne eerst geroerd was.

Een week later, werd hetzelfde experiment gedaan, maar werden de groepen verwisseld. Met hetzelfde resultaat. Het verschil in promillage was ook best goed waarneembaar.

Het glas maakt ook verschil

Het vermoeden is dat de bubbels ervoor zorgen dat de alcohol sneller in je bloedstroom komt.

Toch lekker aan de prosecco? Als je er niet te snel beschonken van wilt worden, kun je het beter uit een gewoon wijnglas (een bourgogneglas bijvoorbeeld) drinken dan uit een flute. Doordat er meer zuurstof bij komt, vergaat het effect van de belletjes een beetje.

Maar ja, zo’n flute staat ook gewoon heel stijlvol en het oog wil ook wat. Dan maar een glaasje minder.

Beeld: iStock. Bron: Cosmopolitan UK

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Je houdt van haar, of je hebt een hekel aan haar, maar hoe dan ook, voor een zestiger ziet ze er ge-wel-dig uit. Zelf zegt dat ze daar hard voor moet werken. Volgens geruchten zelfs vijf uur sport per dag. Hier de leukste foto’s van 6 decennia Madonna.

Als je het trouwens leuk vindt om een beetje op de hoogte te blijven van Madonna en haar kroost. Op haar instagram-account deelt ze regelmatig persoonlijke foto’s van haar en haar gezin en dat is echt het volgen waard.

Zo deelde ze op Moederdag deze kinderfoto van zichzelf en haar moeder:

De popdiva heeft naast haar muzikale carrière ook altijd in films gespeeld. Met meer en minder succes. Desperately Seeking Susan zette haar op de kaart.

Maar echt lof kreeg ze voor haar rol in Evita.

En ze is nooit bang geweest om tegen heilige huisjes te schoppen. Hier de wereldberoemde outfit die Jean Paul Gaulthier voor haar maakte:

En met de perfecte date voor de Oscars:

 

Best DateEver!! 👑👑 #oscars #epic #fun 🎉💕🌈😂🙏🏻

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op

Bij het laatste MET Gala verscheen ze weer in een opzienbarende creatie van Jean Paul Gaulthier.

Haar 60e verjaardag viert ze met haar gezin in Marrakech. Happy Birthday!

 

In case someone forgot! 👑🌈😂🔥💃🏾🍷🎂♥️🇲🇦#birthday #magic #Marakesh

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in