Wandelen in fraai Duitsland, cultuur proeven in de Chianti, surfen in Spanje... De redactie deelt haar favoriete adressen en denkt met plezier terug aan die heerlijke vakanties in wondermooi Europa.

“Ik ga al vijftien jaar elk voorjaar met een vriendin op wandel­vakantie. Je bent de hele dag in de natuur, komt niemand tegen en je voelt je helemaal zen – zeker als je dag afsluit met lekkere wijn. De mooiste en verrassendste wandelvakantie die we hebben gedaan is absoluut die op Mallorca. Je weet niet wat je ziet, het noordwesten is zo sprookjesachtig mooi.”

  • Je kunt zelf een reis boeken naar Mallorca en de bestaande wandelingen in het noordwesten lopen, maar het is heerlijk als alles is geregeld en je bagage van de ene plek naar de andere wordt vervoerd. Je hoeft dan alleen maar de route te volgen naar je volgende accommodatie en te genieten van de natuur. Wij boeken onze reis meestal bij SNP (www.snp.nl/reis/spanje/mallorca/a). Je komt in het noordwesten sowieso bijna niemand tegen, maar wil je helemáál zeker zijn van een ­rustige vakantie, ga dan in het voor- of najaar. Mijd in elk geval de verschrikkelijke zuidkust, waar het altijd kermis is en elke avond optredens zijn van Elvis Presleys en Tina Turners. De wandelingen zijn best pittig. Soms loop je meer dan zes uur per dag, vaak omhoog. Maar als je een basisconditie hebt en weleens verder loopt dan naar de supermarkt, is het prima te doen. De spectaculaire uitzichten, schilderachtige dorpjes, groene boom­gaarden en kleine baaitjes maken veel goed. Denk aan goede wandelschoenen en een rugzakje. De accommodaties zijn (als je boekt bij SNP) vrij eenvoudig: soms doet de douche het niet of is de kamer piepklein. Maar ze liggen meestal prachtig.
  • Es petit hotel in het bergdorpje Valldemossa is fantastisch! www.espetithotel-valldemossa.com
  • Ook al is het er toeristisch, Palma de Mallorca mag je niet missen. Even je wandelschoenen uit, mooi jurkje aan en de hele dag winkelen (of fietsen).
  • Als je eenmaal in de zachte kussens van de loungebanken op het terras van Es Baluard Restaurant & Lounge bent geploft, wil je niet meer weg. Het eten is fantastisch en je hebt een spectaculair uitzicht over de haven en de kathedraal. www.restaurantesbaluard.com
  • Koffie drinken doe je bij Grand Café Cappuccino. Fantastisch terras, heerlijke loungemuziek.


Article continues after the ad