Bijna Pasen! En dat betekent uitgebreide brunches, theekransjes en dinertjes met familie en vrienden, én - met een beetje pech - de hele dag schaaltjes met lonkende paaschocolade voor je neus. Nou ja, een beetje snoepen mag best, kun je natuurlijk denken. Het is immers maar één keer per jaar Pasen. Toch willen we je waarschuwen, voor je de opgegeten paaseitjes niet meer kunt tellen…

Da’s even slikken…
De héle kleine, minuscule, onschuldig ogende chocoladebolletjes blijken namelijk kleine caloriebommetjes. Wist je dat er in één eitje gemiddeld maar liefst 47 calorieën zitten? 

Hóeveel, zei je?
Uit een onderzoek van HEMA eten wij Nederlanders jaarlijks zo’n één miljard paaseieren, wat neerkomt op een luttele 47 eitjes per persoon. Een simpele rekensom leert ons dat we per persoon daarmee zo’n 2100 calorieën naar binnen schrokken.

Onweerstaanbaar
En die 47 blijft natuurlijk een gemiddelde en dus bestaat de kans dat je er stiekem - misschien zonder dat je het doorhebt - nóg meer opeet. Hoe het kan dat we ze eindeloos naar binnen lijken te werken?

"Ze zijn ontzettend verleidelijk, omdat het kleine hapjes zijn die je gemakkelijk tussendoor eet. Daarnaast zijn ze slim verpakt. Ze hebben allemaal verschillende kleurtjes en andere smaken. Daarom wil je ze allemaal proeven, waardoor je er automatisch meer van eet", aldus Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid.

Article continues after the ad

Verbranden doe je zó
Kun je je niet inhouden en vergrijp je je - wat wij best begrijpelijk vinden - tóch aan die schaal met choco? Dan is het misschien handig om te weten wat je moet doen om die eitjes weer te verbranden.

De ‘schade’ van paasei doe je verdwijnen met zo’n tien minuten wandelen, ongeveer acht minuten fietsen of vijf minuten hardlopen. 

Hmmm... We vragen ons af of we ooit zoiets zoets met zó’n pittige nasmaak hebben gegeten…