Los Angeles, de jaren 70. Holland March (Ryan Gosling) is een eigenzinnige en vertroebelde privédetective die een onverwachte samenwerking met het ingehuurde werkpaard Jackson Healy The Nice Guys(Russell Crowe) aangaat. Samen trachten ze de verdwijning van een meisje op te lossen die al snel in verband wordt gebracht met de dood van een pornoster. Naarmate ze dichter bij de waarheid komen, merken ze dat er een grote samenzwering gaande is.

The Nice Guys speelt in hetzelfde decennium als de televisieserie The Rockford en er zijn ook veel overeenkomsten. Jim Rockford en Holland March verbergen op dezelfde plek in hun huis een revolver en de film en de serie spelen zich af in dezelfde periode. Een tijdperk in L.A. waarin de smog zo gevaarlijk was dat ouders werd aangeraden hun kinderen tot zes uur 's avonds niet buiten te laten. Maar iedereen mocht nog wel overal en altijd roken, een vrijheid waar de detectives uiteraard gretig gebruik van maken. March is een typische Shane Black-protagonist: hij heeft een hekel aan zichzelf, gelooft niet dat hij ooit nog gelukkig kan worden en geeft zichzelf de schuld van de dood van zijn vrouw. Hij is het type detective dat een oud vrouwtje op kosten jaagt, terwijl hij van meet af aan al weet hoe de vork in de steel zit.

Naast cynisch is March ook erg grappig op een ontwapenende manier, dankzij het verrassende talent van Ryan Gosling voor fysieke komedie. Zoals bijvoorbeeld in een scène waarin hij een lijk ontdekt, daardoor naar adem hapt, niet kan praten en met gebaren probeert duidelijk te maken wat hij gevonden heeft. Deze hilarische scène zo zou uit een Looney Tunes cartoon kunnen komen, net zoals de meerdere keren dat Gosling van gebouwen valt en dat onwaarschijnlijk overleeft.

Article continues after the ad

Desalniettemin is Angourice Rice als zijn dochter, Holly March de ware ster van de film. Een slimme twaalfjarige meid die zich met gevaar voor eigen leven in de avonturen van haar vader mengt, en die een paar van de beste oneliners heeft.

Cast
Holland March - Ryan Gosling
Jackson Healy - Russell Crowe
Holly March - Angourice Rice

Regie: Shane Black