Aankomende woensdagochtend 5 oktober opent onze Koning Máxima in Museum Paleis Het Loo Annade tentoonstelling Anna Paulowna, kleurrijke koningin. Dit is namelijk een bijzondere gelegenheid, omdat dit jaar het tweehonderd jaar geleden is dat Anna Paulowna met de latere Koning Willem II trouwde en naar Nederland kwam. De expositie toont veel van haar kostbaarheden, waaronder serviezen en meubelen.

De zuster van de Russische tsaar, grootvorstin Anna Paulowna (1795-1865) kwam in 1816 naar Nederland. Ze trouwde namelijk op 21-jarige leeftijd met Willem, die koning Willem II werd. Anna is een classy dame, houdt van keizerlijke glitter en glans en kleurt het toen saaie Nederlandse hof. Vanuit haar vaderland neemt zij onder andere meubilair en een Russisch-orthodoxe kerkuitrusting mee. Ook stoffen, juwelen én koks, zangers en priesters liet zij uit Rusland overkomen. Nu zijn er in Nederland straten, pleinen en is er een dorp naar Anna Paulowna vernoemd.

AnnaAnna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de Koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch en publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

Article continues after the ad

Anna‘Anna Paulowna, kleurrijke koningin’ wordt georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief. De bruiklenen zijn afkomstig van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en van verschillende particuliere bruikleengevers. Morgen wordt de tentoonstelling geopend door Hare Majesteit. Vanaf 15 oktober worden er gratis rondleidingen in de tentoonstelling aangeboden.

Bron: Paleis het Loo

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren