Naomi Campbell
Naomi Campbell

Het topmodel reist niet met kasjmier dekentjes, maar met Dettol-doekjes.

Wat zijn de travel must-haves van een internationaal jetsetter? Je zou denken aan champagne, vliegsokken van een beschermde alpaca-soort en een goudmaskertje tegen het uitdrogen. Naomi Campbell, toch berucht om haar veeleisende karakter, houdt het simpel.

Het topmodel vliegt – First Class, dat dan weer wel - met ontsmettende doekjes, haar eigen stoelhoes en een bacterieblokkend monddoekje. Ze zette er een filmpje van online waarin ze een paar wegwerphandschoenen aantrekt en zegt: "Maak alles schoon wat je kunt aanraken, alles wat je mogelijkerwijs kunt aanraken. Dit is wat ik doe in elk vliegtuig waar ik in ben gestapt. Het kan me niet schelen wat mensen er van denken, het gaat om mijn gezondheid en het geeft me een goed gevoel."

Article continues after the ad

Naomi heeft zoals gezegd een béétje een reputatie als diva. Ze duwde ooit haar PA uit een rijdende auto omdat dat 'sneller' was. Heeft heel wat mobieltjes naar werknemers gesmeten. En bovendien legendarische rellen geschopt op vliegvelden omdat een van haar tassen niet samen met haar was gearriveerd. Maar in dit geval zou ze toch wel eens een punt kunnen hebben.

Het smerigste oppervlak in een vliegtuig is de hoofdsteun, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek, gevolgd door het tijdschriftenvak. Het wemelde er van de Staphylococcus, E. coli en  Hemolytic bacteriën die buikgriepverschijnselen kunnen veroorzaken. En uit ander onderzoek blijkt dat het mondkapje het risico om ziek te worden met 60-80 procent terugbrengt. Dat geldt zeker in een vliegtuig waar je moeilijk afstand kunt houden van een hoestende proester.

Professor Sally Bloomfield van de London School of Hygiene and Tropical Medicine vindt dan ook dat er niets mis is met Naomi's vliegritueel, al is het mondkapje in haar ogen wat overdreven. "Virussen en bacteriën kunnen ook op een andere manier worden overgebracht, bijvoorbeeld door aan je mond of ogen te zitten als je ergens aan hebt gezeten. Een handgel is daarom wel nuttig, voor je iets eet en nadat je even van je plek bent geweest en andere oppervlakken hebt aangeraakt waar ook anderen mee in contact zijn geweest." Op het vliegveld toch nog maar even langs de drogisterij, dan? 

Foto's © ANP, Naomi / YouTube

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in