Finland is hot and happening! Van de overweldigende natuur, het wordt ook wel het ‘land van duizend meren’ genoemd, is Helsinki het centrum van alles dat tegenwoordig cool is. In de historische havenstad met talrijke bezienswaardigheden, hop je moeiteloos van hippe hotspot naar toonaangevend museum en prachtig heiligdom – en ook lekker eten is er in overvloed! Gáán. 
 

5 redenen waarom je new citytrip kid Helsinki moet bezoeken:

1. Citytrippin’ anno 2019

Helsinki herbergt een bijzondere mix van Scandinavische en Russische invloeden en is de perfecte bestemming voor een kort stedentripje. Deze (na)zomer of herfst, die keus is aan jou. Verwacht: vriendelijke inwoners, statige slash neoclassicistische gebouwen, en shop till you drop. Op naar Helsinki!

2. Duizend-en-één-design

Goed nieuws voor top notch design hoef je niet meer naar Londen, Parijs of Milaan. Er is meer design over de hele wereld! Designliefhebbers kijken hun ogen uit (en kopen zich arm). Absolute pitstop-plek: Helsinki's Design District, een buurt vol interieurwinkels en modeboetiekjes. En: mocht je nog kunstzin hebben, ga dan ook kijken bij KIASMA – het museum voor moderne kunst – en streek ook even je benen in het bijbehorende café waar ze dagverse lunchgerechten, supersapjes en zoetigheden serveren. 

Article continues after the ad

3. Culinair verdwalen

Eten: goed, gezond en gevarieerd is een ding in Helsinki. In warenhuizen, restaurants en op straatfestivals spelen pure, natuurlijke ingrediënten uit de regio dé hoofdrol. Wie wil weten hoe en wat de Finnen precies thuis eten, gaat naar de Hietalahti Markthal. Deze biomarkt is eethemel op aarde! Nog steeds hongerig? Ga dan kijken bij Restaurantdag in het Pest-park, waar vier keer per jaar hobbykoks in een gezamenlijk pop-up restaurant lokale producten als zalm, kaviaar, rendiervlees, paddenstoelen en allerlei bessen bereiden. Rollende Keukens is er niets bij. Om de foodtour compleet te maken stellen we voor om in de avond neer te dalen 
bij Restaurant Ask. Twee woorden: minimaal en lokaal. Menutip? Gevriesdroogd rendiermos. 

4. Sit back, relax and chill

De sauna is een typisch Finse manier van lichamelijke ontspanning. De Finnen gaan steevast een keer (of twee keer) per week naar het stoombad. Het droge heteluchtbad is megapopulair in Helsinki, dus stadssauna’s in overvloed. Al is Allas Sea Pool, een mietersmooie sauna met maar liefst drie zwembaden, een reusachtig floating deck, een breed scala sauna’s en een dakterras, de allerleukste!  Voor een meer authentiek ‘sauna-uitje’ moet je naar het eiland Vasikkasaari, vanuit Helsinki in 15 minuten bereikbaar met een veerboot. Aan de noordkant van het eilandje ligt Saunasaari, dat bestaat uit vier verschillende houten sauna’s. Vanaf het terrein kun je je ogen flink de kost geven, pracht en praal. 

5. Rock ’n roll kerk

Verplichtnummertje! Je moet echt een kijkje nemen bij Temppeliauko: dit is een kerk waar je wil dat de preek van de dominee tot in de eeuwigheid duurt. Zo mooi is het er! Voor de bouw werd er - really -  een rots opgeblazen. Het resultaat? Een beestachtig bijzonder bouwwerkje: een kerk met ruwe rotswanden, badend in het licht door de reusachtige koepel. Met name de rotswand achter het altaar is indrukwekkend: uitgesleten door een zich terugtrekkende gletsjer. En vanwege de perfecte akoestiek wordt de kerk niet alleen voor geloofsbijeenkomsten gebruikt; er worden ook regelmatig concerten gegeven.

Beeld: iStock, Instagram

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in