Phoebe Waller-Bridge
Phoebe Waller-Bridge

Phoebe Waller-Bridge zal in het aanstaande Awards Seizoen veelvuldig in de prijzen vallen, maar wie ís deze leuke Britse?

Dit is zonder enige twijfel het jaar van Phoebe Waller-Bridge. Ze is net genomineerd voor vier Emmy's. En alom in het nieuws als de vrouwelijke schrijver die op verzoek van Daniel Craig het script van de nieuwe 25ste James Bondfilm eens stevig door de machine haalde.

Waller-Bridge heeft een deftig accent, is oergeestig, intelligent, eigenzinnig en iemand wiens vrouwelijke personages zich vrijwel nooit conformeren aan de maatschappelijke norm. "Als vrouwen krijgen we van jongs af aan mee dat we brave meisjes moeten zijn, hoe we aardig en knap moeten overkomen," zegt ze. "Tegelijk krijgen we te horen dat keurige meisjes nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan, laat staan dat ze de wereld zullen veranderen. Die tweeslachtigheid, daar was ik klaar mee."

Article continues after the ad

Ze werd er meteen op afgerekend. "Als je een groot publiek benadert met een vrouwelijk perspectief dat voor veel herkenning zorgt, krijg je meteen een politieke agenda aangepraat en krijg je te horen dat je een feminist bent," zegt Waller-Bridge. "Het is niet 'politiek' of 'controversieel' om als vrouw een mening, emoties, razernij, seksuele allure, fouten of macht te hebben, het is gewoon persoonlijk, eerlijk en geloofwaardig. En ik stel voor dat we ermee doorgaan, opdat we niet ontploffen."

Phoebe brak door met het door haarzelf geschreven en gespeelde Fleabag (11 Emmy-nominaties, te zien op Amazon Prime, genoemd naar haar koosnaam van vroeger). Hierin verhaalt ze pijnlijk eerlijk, overduidelijk triest en tegelijk buitengewoon hilarisch over het expliciete dateleed en leven van een moderne vrouw in Londen. Met als bonus de altijd briljante Olivia Colman als haar penisboetserende schoonmoeder. Extra grappig is hoe Phoebe in de serie door de 'vierde muur' heen breekt, een tv-term voor een acteur die zich midden in een scène even rechtstreeks tot de kijker wendt, waardoor die haar beste vriendin en samenzweerder wordt.

Daarnaast ontwikkelde Waller-Bridge de mateloos succesvolle thrillerserie Killing Eve naar de Codenaam Villanelle-reeks van Luke Jennings. Waarbij ze daadkrachtig twee belangrijke mannelijke personages (het hoofd van de Rusland-afdeling van MI6 en Eve's assistent) in vrouwen veranderde, omdat ze MI5-agent Eve niet alleen wilde laten sparren met de huurmoordenaar die ze achternazit, maar ook met andere vrouwen. "Sterke vrouwen vervelen nooit," zegt ze. "Hoe meer ik schrijf, hoe meer ik daarvan overtuigd raak. Vrouwen weten exact waar ze mee bezig zijn, ze doen alleen alsof dat niet zo is."

Haar dubbele naam is te danken aan landadel te Sussex: zowel aan moeders als aan vaders kant zitten er baronnen in de familie. Zelf groeide Phoebe op in West-Londen, haar vader zette het elektronische handelsplatform Tradepoint op, haar moeder werkt voor een hofleverancier in smeedwerk. Na de middelbare school werd ze aangenomen op de Royal Academy of Dramatic Art, professioneel acteren doet ze sinds 2009.

"Ik dacht dat er voor mij met mijn accent wel een carrière als Shakespeare-actrice in zou zitten," zegt ze. "Niet dus. Als actrice kwam ik amper aan de bak. Voor een enorme controlfreak zoals ik zit er dan uiteindelijk niets anders op dan je eigen materiaal te schrijven. Het is een kwestie van wachten voor ik in een eigen film zal acteren en mezelf zal regisseren. Ik zou heel beleefd Brits en bescheiden moeten doen en dat bén ik soms ook best, maar ik denk ook: Waarom niet?"  

Waller-Bridge is gescheiden van documentairemaker Conor Woodman en heeft een relatie met toneelschrijver Martin McDonagh. Over haar privéleven wil ze weinig kwijt, wel zegt ze dat haar vriendinnen (hier Fiona Shaw, die meespeelt in Killing Eve) de grote liefdes van haar leven zijn. "Het idee een beste vriendin te verliezen, is het ergste ooit."

Foto's © ANP, BSR Agency, Hollandse Hoogte, Fleabag / BBC

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in