Keukenhof

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod.

De favoriet van Kim Wilde
Lisse - Keukenhof
Jaren tachtig-idool Kim Wilde is nóg onder de indruk van de twee keer dat ze in Nederland de Keukenhof bezocht. ‘Al die kleuren, nu begrijp ik waarom Nederlanders zo vrolijk zijn.’
Nou dat is toch reden om zelf ook weer eens een dagje bollenpracht in te plannen. Meer dan 20 bloemenshows en 7 miljoen bloeiende voorjaarsbollen geven de Keukenhof ook dit jaar een vrolijk aanzicht. Thema is deze keer Romantiek in de Bloemen. De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde in Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd.
Info: De Keukenhof

Laatste kaarten voor Bach’s Matthäus Passion
Leiden - Pieterskerk
Echt waar! Er zijn nog kaarten voor de uitvoering van de Matthäus Passion door het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerkoor en het Haags Matrozenkoor in de Pieterskerk Leiden. Een jaarlijkse paastraditie waar liefhebbers vanuit het hele land op af komen. Ook prominente politici als Mark Rutte. Opgevoerd in de prachtige gotische kerk kun je genieten van dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend wordt het oratorium over de lijdensweg van Jezus Christus uitgevoerd.
Info: De Pieterskerk

Laatste kans en…
Den Haag – Gemeentemuseum
Nog t/m 2 april te zien in het Gemeentemuseum de tentoonstelling: González, Picasso en vrienden.
Als Picasso aanklopt bij González voor hulp bij het omzetten van een tweedimensionaal ontwerp in een metalen sculptuur, is dat het begin van een intensieve samenwerking en de voortzetting van een bijzondere vriendschap. Voor González is het werken met Picasso een prachtig zetje op weg naar een eigen carrière als kunstenaar.

…de Nederlandse zon
Den Haag – Gemeentemuseum
Dit weekend start ook de tentoonstelling Max Liebermann, een zomers impressionist. Veel zonnige schilderijen maakte de beroemde negentiende eeuwse Duitse kunstenaar. Hij bracht veel zomers door in Nederland en dat is prachtig terug te zien in zijn zonnige doeken.
Info: Gemeentemuseum Den Haag

Gefeliciteerd! 60 jaar Atomium
Brussel – Atomium
Het symbool van Brussel en België viert zijn 60ste verjaardag en wel met drie tentoonstellingen: People of 58 , Podium 58 en Graphic 58. Te zien in zowel het Atomium als in ADAM Brussels Design Museum. Deze week is de spectaculaire opening met heel veel festiviteiten.
Info: Atomium

Uit eten: Tip van de redactie: Villa in the sky in Brussel
En als je toch in Brussel bent. Hoog in de lucht (120 meter) bevindt zich Restaurant La Villa in the Sky met een adembenemend uitzicht over Brussel. Culinaire hoogstandjes door de met een Michelin-ster bekroonde chefkok Alexandre Dionisio, die de meest opwindende heerlijkheden uit zijn cuisine tovert.
Info: La Villa in the Sky

Brabant Art Fair
Breda – Grote Kerk
Dit weekend is de Grote Kerk in Breda galerie voor vierhonderd kunstwerken van 67 verschillende kunstenaars, onder wie Mieke Robben. Zij is ook verantwoordelijk voor het campagnebeeld van de expositie. Naast de portretten van Mieke Robben zijn er werken van keramiek, brons en hout te zien, mooie schilderijen en sieraden, die tevens te koop worden aangeboden. Kortom, voor elk wat wils. De exposerende kunstenaars zijn op beide dagen aanwezig om te vertellen over hun eigen werk.
Info: Brabant Art Fair
 

Wende & Remy bij Nationale Ballet
Amsterdam - Opera & Ballet
Een prachtige productie van Het Nationale Ballet is Dutch Doubles. Duetten van grote choreografen in samenwerking met musici die zij bewonderen. Dat levert virtuoze schoonheid op en bijzondere combinaties, zoals Annabelle Lopez Ocho en Wende Snijders, Ernst Meisner en harpist Remy van Kesteren, Wubkje Kuindersma en Michael Benjamin. Hans van Manen tekende voor Déjà vu dat  door Igone de Jongh en Marijn Rademaker wordt gedanst op Arvo Pärt’s Fratres.  

Dutch Doubles mag je eigenlijk niet missen. Wij geven in elk geval 2x 2 kaarten cadeau voor de voorstelling van vrijdag 30 maart. Deze actie loopt t/m 27 maart. Uiterlijk 28 maart ontvang je een e-mail of je een van de winnaars bent. Deze actie is gesloten!

Al meer dan dertig jaar wordt in het Park bij de Euromast in Rotterdam één keer per jaar de romantiek gevierd. De Dag van de Romantische Muziek is aankomende zondag 19 augustus 2018.

In het park bij de Euromast kan je je heel de dag laven aan romantische muziek uit alle windstreken. Van Balkan tot Braziliaanse invloeden. Natuurlijk is aan de innerlijke mens ook gedacht; bij de verschillende mobiele keukens kun je terecht voor allerlei lekkers.

Het weer helpt ook een handje mee, dus het belooft een heerlijke dag in het park te worden.

Luistertips

Dominic Seldis van het Batavierhuis en Club Classique is een aanrader. Je kent hem misschien wel van  het televisieprogramma ‘Maestro’. Hij speelt zijn ‘Stand up bass’-voorstelling, waarin hij prachtige muziek afwisselt met hilarische anekdotes over de contrabas.

Club Classique presenteert een unieke voorstelling waarin beelden uit de gloednieuwe YouTube-serie ‘Roadtrip La Bohème’, over operacomponist Giacomo Puccini, gecombineerd worden met livemuziek. Bijzonder!

Praktisch

Let op; je kan geen eigen eten en drinken meenemen op het festivalterrein, maar bij de ingang is wel een speciale picknickplek.

Het festival is in principe gratis, maar de organisatie vraagt wel om een kleine bijdrage (vanaf € 2,-) om uit de kosten te komen.

Meer informatie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Gisteren overleed de legendarische soulzangeres Aretha Franklin. Tot februari trad het podiumdier nog op met hits als RESPECT, Think en You make me feel like a natural woman. Vanuit heel de wereld regende het anekdotes en herinneringen. Deze wilden we je niet onthouden.

Michelle Obama memoreerde meerdere optredens van The Queen of Soul en deelde deze bijzondere foto:

Generatiegenote Barbra Streisand, zelf ook 76, stond stil bij de maatschappelijke betrokkenheid van Franklin.

Aretha was een aantal keer te gast bij de Oprah Winfrey show. Oprah deelde een mooi overzicht van die bezoeken:

 

No matter how many great singers and voices there will always be 1 Queen. #ArethaQueenForever

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah) op

Het respect druipt van de woorden van Lenny Kravitz:

Barack Obama vertelde iets meer over het verleden van de legendarische zangeres.

 

America has no royalty. But we do have a chance to earn something more enduring. Born in Memphis and raised in Detroit, Aretha Franklin grew up performing gospel songs in her father’s congregation. For more than six decades since, every time she sang, we were all graced with a glimpse of the divine. Through her compositions and unmatched musicianship, Aretha helped define the American experience. In her voice, we could feel our history, all of it and in every shade—our power and our pain, our darkness and our light, our quest for redemption and our hard-won respect. She helped us feel more connected to each other, more hopeful, more human. And sometimes she helped us just forget about everything else and dance. Aretha may have passed on to a better place, but the gift of her music remains to inspire us all. May the Queen of Soul rest in eternal peace. Michelle and I send our prayers and warmest sympathies to her family and all those moved by her song.

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama) op

De absolute wereldster is 76 geworden en leed sinds 2010 aan alvleesklierkanker. Eerder deze week verschenen al berichten in de media over de zorgwekkende gezondheid van de zangeres.

Beeld: ANP