Keukenhof

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod.

De favoriet van Kim Wilde
Lisse - Keukenhof
Jaren tachtig-idool Kim Wilde is nóg onder de indruk van de twee keer dat ze in Nederland de Keukenhof bezocht. ‘Al die kleuren, nu begrijp ik waarom Nederlanders zo vrolijk zijn.’
Nou dat is toch reden om zelf ook weer eens een dagje bollenpracht in te plannen. Meer dan 20 bloemenshows en 7 miljoen bloeiende voorjaarsbollen geven de Keukenhof ook dit jaar een vrolijk aanzicht. Thema is deze keer Romantiek in de Bloemen. De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde in Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd.
Info: De Keukenhof

Laatste kaarten voor Bach’s Matthäus Passion
Leiden - Pieterskerk
Echt waar! Er zijn nog kaarten voor de uitvoering van de Matthäus Passion door het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerkoor en het Haags Matrozenkoor in de Pieterskerk Leiden. Een jaarlijkse paastraditie waar liefhebbers vanuit het hele land op af komen. Ook prominente politici als Mark Rutte. Opgevoerd in de prachtige gotische kerk kun je genieten van dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend wordt het oratorium over de lijdensweg van Jezus Christus uitgevoerd.
Info: De Pieterskerk

Laatste kans en…
Den Haag – Gemeentemuseum
Nog t/m 2 april te zien in het Gemeentemuseum de tentoonstelling: González, Picasso en vrienden.
Als Picasso aanklopt bij González voor hulp bij het omzetten van een tweedimensionaal ontwerp in een metalen sculptuur, is dat het begin van een intensieve samenwerking en de voortzetting van een bijzondere vriendschap. Voor González is het werken met Picasso een prachtig zetje op weg naar een eigen carrière als kunstenaar.

…de Nederlandse zon
Den Haag – Gemeentemuseum
Dit weekend start ook de tentoonstelling Max Liebermann, een zomers impressionist. Veel zonnige schilderijen maakte de beroemde negentiende eeuwse Duitse kunstenaar. Hij bracht veel zomers door in Nederland en dat is prachtig terug te zien in zijn zonnige doeken.
Info: Gemeentemuseum Den Haag

Gefeliciteerd! 60 jaar Atomium
Brussel – Atomium
Het symbool van Brussel en België viert zijn 60ste verjaardag en wel met drie tentoonstellingen: People of 58 , Podium 58 en Graphic 58. Te zien in zowel het Atomium als in ADAM Brussels Design Museum. Deze week is de spectaculaire opening met heel veel festiviteiten.
Info: Atomium

Uit eten: Tip van de redactie: Villa in the sky in Brussel
En als je toch in Brussel bent. Hoog in de lucht (120 meter) bevindt zich Restaurant La Villa in the Sky met een adembenemend uitzicht over Brussel. Culinaire hoogstandjes door de met een Michelin-ster bekroonde chefkok Alexandre Dionisio, die de meest opwindende heerlijkheden uit zijn cuisine tovert.
Info: La Villa in the Sky

Brabant Art Fair
Breda – Grote Kerk
Dit weekend is de Grote Kerk in Breda galerie voor vierhonderd kunstwerken van 67 verschillende kunstenaars, onder wie Mieke Robben. Zij is ook verantwoordelijk voor het campagnebeeld van de expositie. Naast de portretten van Mieke Robben zijn er werken van keramiek, brons en hout te zien, mooie schilderijen en sieraden, die tevens te koop worden aangeboden. Kortom, voor elk wat wils. De exposerende kunstenaars zijn op beide dagen aanwezig om te vertellen over hun eigen werk.
Info: Brabant Art Fair
 

Wende & Remy bij Nationale Ballet
Amsterdam - Opera & Ballet
Een prachtige productie van Het Nationale Ballet is Dutch Doubles. Duetten van grote choreografen in samenwerking met musici die zij bewonderen. Dat levert virtuoze schoonheid op en bijzondere combinaties, zoals Annabelle Lopez Ocho en Wende Snijders, Ernst Meisner en harpist Remy van Kesteren, Wubkje Kuindersma en Michael Benjamin. Hans van Manen tekende voor Déjà vu dat  door Igone de Jongh en Marijn Rademaker wordt gedanst op Arvo Pärt’s Fratres.  

Dutch Doubles mag je eigenlijk niet missen. Wij geven in elk geval 2x 2 kaarten cadeau voor de voorstelling van vrijdag 30 maart. Deze actie loopt t/m 27 maart. Uiterlijk 28 maart ontvang je een e-mail of je een van de winnaars bent. Deze actie is gesloten!

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau