Nouveau ontzorgt je graag op genietgebied. Hieronder de leukste tips voor aankomend weekend.

FILM: PHANTOM THREAD
Net in première gegaan, en dé grote kanshebber dit Oscarweekend  voor Beste Kostuums: de film ‘Phantom Thread’. Het relaas over een Londense mode-ontwerper uit de jaren vijftig, intens gespeeld door Daniel-Day Lewis. Verheug je op de prachtigste japonnen, waarbij er absoluut niet bezuinigd werd op stof. Zo werd er gemiddeld per jurk met 7 meter stof gewerkt, en ging ook de schaar in kostbaar Vlaams kant van de 17e eeuw. Een lust voor het oog, noemt hoofdredacteur Claudia (die maandag over deze film vertelt bij Tijd voor Max) het. Claudia: “Denk aan Downtown Abbey, met een vleugje House of Eliott, in de verhaaltraditie van het sinistere Rebecca”.

ROTTERDAM: Museumnacht
Rotterdam is booming, niet alleen bij Lonely Planet (riep 010 uit tot een van de must-visit city’s van nu), maar zeker ook op kunst en cutuurgebied. In één nacht ontdekken wat Rotterdam allemaal daarbij te bieden heeft? Dat kan a.s. zaterdag bij de Museumnacht010. Stap in de wondere wereld van maskers in het Wereldmuseum, bezoek galerie Joey Ramone voor kampvuurgesprekken, of ervaar kunst in het donker in Het Oogziekenhuis.
Info: Museumnacht010

UTRECHT: Centraal Museum
In Utrecht is al een tijdje Pyke Koch te zien, een van de meest omstreden Nederlandse kunstenaars vanwege zijn nazi-sympathieën. Met deze wetenschap in het achterhoofd bekijk je zijn schilderijen met nog meer duiding. In deze tentoonstelling wordt Kochs werk getoond in de context van dat van zijn tijdgenoten – niet alleen van Nederlandse kunstenaars als Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop, maar ook van Georg Grosz, Anton Räderscheidt en Christian Schad, als vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit in Duitsland.
Info: Centraal Museum

WINTERSWIJK: Villa Mondriaan
Museum Villa Mondriaan brengt Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Cees Spoor samen die gezamenlijk ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Pareltje in de Achterhoek.
Info: Villa Mondriaan

MAASTRICHT: Vrijthof
Museum aan het Vrijthof staat bekend om zijn kabinetten en stijlkamers, en dat maakt het de perfecte tentoonstellingsruimte voor Ted Noten, en een rondreis door zijn creatieve brein. Van tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en fotografie. Helemaal Ted.
Info: Museum Vrijthof

NEDERLAND: Roem
Victor Reinier bijna kunnen aanraken? Dat kan op het toneel. Victor toert namelijk samen met Renée Soutendijk door het land, in de voorstelling Roem. Waar de kenner trouwens een grap naar Flikken Maastricht in kan zien. Script is van gelouterd toneelschrijver Ger Thijs. Louter klasse dus op het podium. En Nouveau geeft 5 X 2 kaarten weg! Klik hier

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.