Wat is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters?

De Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Gevolgd door Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal)op de tweede plaats (11,4%) en op de derde plaats Uramaki California Roll (6,9%, binnenstebuiten gerolde sushi met krab of surimi, komkommer, avocado en oranje viskuit).

Sushi
Sushi

Sushi per soort

De sushisoort Uramaki staat 2 keer in de top 3. Dit is geen toeval want bij ruim 40% van de bestellingen werd deze grote, binnenstebuiten gerolde variant besteld en hiermee is deze sushisoort het populairst, gevolgd door Nigiri en Maki.

Ook niet-traditionele sushivarianten zijn in opkomst. Waar je in Japan geen sushi met kip op de menukaarten zult vinden, staat deze vorm van Fusion sushi in Nederland in de top 10. Veel vissoorten die in Japan populair zijn, waaronder zeebaars, zaagschelp en octopus, zijn bij ons daarentegen maar weinig in trek.

Zondag sushi-dag

De meeste sushi-bestellingen worden op zondag gedaan, maar ook op zaterdag en vrijdag kiezen Nederlanders regelmatig voor Japans. In vergelijking met onder meer pizza en Chinees wordt sushi laat op de avond besteld; ruim 30% van alle sushi-bestellingen komt binnen na 19:00.

Uitleg over de Sushi

Nigiri

Nigiri sushi is een soort sushi waarbij een ovale of rechthoekige vorm rijst de basis vormt, met daar bovenop een stukje rauwe vis of een ander ingrediënt. Nederlanders zijn dol op Nigiri sake; een Nigiri met zalm.

Hosomaki (Maki)

Maki betekent ‘gerold’. De sushivariant die bij ons bekend staat als Maki is eigenlijk Hosomaki; een dunne rol van rijst met Nori (een zeewiervel) aan de buitenkant. Binnenin deze dunne rol zitten één of twee ingrediënt, meestal vis of groente. Avocado Maki is in Nederland het populairst.

Uramaki of Futomaki

De Uramaki en Futomaki zijn eveneens gerold, maar zijn dikker dan Hosomaki. Bij Uramaki zit de rijst aan de buitenzijde, terwijl deze bij Futomaki aan de binnenkant van de Nori zit. Uramaki en Futomaki hebben meerdere ingrediënten, vaak in een combinatie van vis en groenten.

Temaki

Waar de andere Maki’s recht worden gerold wordt Temaki in een puntvorm gedraaid, met Nori aan de buitenzijde. Hierdoor heeft het wel wat weg van een puntzak, maar dan met sushirijst, vis en/ of groenten in plaats van rijst.

Gunkan

Een Gunkan lijkt een beetje op een bootje, met Nori aan de buiten- en onderzijde. Op de ‘bodem’ ligt wat rijst, met daarbovenop één of enkele ingrediënten. Zalmeitjes zijn favoriet in Nederland.

Sashimi

Sashimi is verse rauwe vis of schelpdieren, dat in dun gesneden plakjes gegeten wordt. Er bestaan diverse soorten Sashimi, maar in Nederland eten we voornamelijk zalm of tonijn.

bron: www.hungry.nl

Het is bijna Pasen en dat betekent ook: samen met vrienden en familie genieten van een heerlijke brunch. Nog geen idee wat je gaat maken? Dat komt mooi uit. 

Van Frans Fougasse brood en heerlijke croissant muffins tot speltscones met clotted cream en aardbeienjam. Zoet en hartig, het kan allemaal bij een uitgebreide brunch. Geniet!

1. Frans Fougasse brood met ansjovis en olijventapenade

Ingrediënten voor 3 personen

700 g bloem voor wit brood

5 g zeezout

25 g verse gist

fleur de sel

8 zwarte olijven

5 ansjovissen

4 el olijfolie (+ iets extra)

1 tl Provençaalse kruiden

Voor de olijventapenade

2 teentjes knoflook

peper en zout

200 g zwarte olijven (ontpit of groene olijven)

4 ansjovissen

olijfolie

Bereiding:

* Snijd de ansjovisfilets en de olijven in stukjes.

* Los de gist op in 400 ml water op kamertemperatuur. Meng in een ruime kom de bloem met het zout. Giet er het gistmengsel en de olijfolie bij en meng tot een samenhangend deeg. Kneed dan 15 minuten goed door tot een elastisch deeg. 

* Doe de ansjovis en olijven bij het deeg en kneed kort door tot ze goed met het deeg gemengd zijn. Vorm een bal van het deeg, leg in een schone kom en dek af met huishoudfolie. Laat rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

* Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en rol op. Rol elk stuk met de deegrol uit tot een cirkel van zo’n 2 cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 15 minuten rusten.

* Verwarm de oven voor op 180 °C.

* Snijd de broden in met een scherp mes of een schaar, zoals de nerven van een blad. Trek de insnijdingen een beetje open.

* Bestrijk de broden met olijfolie en bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat fleur de sel.

* Bak de broden 25 minuten in de oven. Haal ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

* Voor de olijventapenade: Maal de olijven samen met de ansjovis, de knoflook en de kruiden fijn in een vijzel (of in een hakmolentje). Giet er beetje bij beetje wat olijfolie bij tot de tapenade de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de tapenade bij het brood.

2. Croissant muffins met hüttenkäse, rode pesto en spinazie

Ingrediënten voor 6 personen

1 blik croissantdeeg

1 el rode pesto

3 el hüttenkäse

2 el spinazie (fijngesneden)

10 g pijnboompitten

rozemarijn

snufje zout

Bereiding:

* Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak vervolgens van het deeg kleine bakjes in een muffinvorm. Vouw het deeg dus in een vormpje als een soort bakje. Bestrooi daarna de randen van het deeg met zeezout en rozemarijn.

* Doe de muffins in de oven voor ongeveer 15 minuten.

* Meng de rode pesto, hüttenkäse en spinazie door elkaar tot een mooi geheel. Breng het op smaak met zout en peper. Verwarm het mengsel in een pannetje en laat het vuur laag opstaan. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een koekenpan tot ze bruin geworden zijn.

* Haal de croissant muffins uit de oven en stop in elk 'gaatje' van de muffin het pesto-hüttenkäse mengsel. Bestrooi de muffins tot slot met wat pijnboompitjes.

3. Club sandwich met zalm en avocado

Ingrediënten voor 4 personen

125 g crème fraîche

1 avocado (in reepjes)

1 rode ui (in halve ringen)

2 blikken zalmfilet (a 213 g, in stukjes)

ijsbergsla (in reepjes)

2 el Hellmann's mayonaise

1 el platte peterselie (fijngehakt)

12 sneetjes maisbrood

8 cherrytomaatjes

4 satéprikkers of houten spiesjes

Bereiding:

* Rooster het brood.

* Roer de mayonaise door de zure room.

* Leg op elk bord een snee brood en beleg het brood met de helft van de ijsbergsla, de avocado, de zalm en de ui.

* Bestrooi met zout en peper en schep er een lepel room over.

* Dek af met een 2e snee brood. Beleg met de overgebleven ingrediënten en dek af met de laatste snee brood.

* Snijd de sandwiches diagonaal door en steek vast met een prikker met een tomaatje. Bestrooi met peterselie.

4. Croissant met aardbeien en creamcheese

Ingrediënten voor 2 personen

2  croissants

2 el aardbeienjam

8 aardbeien (in plakjes gesneden)

verse muntblaadjes (een paar, optioneel)

10  g Lätta

Bereiding:

* Snijd de croissant open en besmeer met Lätta, jam en/of beleg met plakjes aardbei.

* Tip: lekker met wat verse munt.

5. Speltscones met clotted cream en aardbeienjam

Ingrediënten voor 7 personen

250 g speltbloem

50 g roomboter

1 ei

1 el wijnsteenbakpoeder

1 snufje zout

75 ml halfvolle melk

2 el suiker

Voor de clotted cream:

125 ml slagroom

25 ml mascarpone

staafmixer

Voor de aardbeienjam:

200 g aardbeien

4 el water

2 el chiazaad

Bereiding:

Scones: 
* Verwarm de oven voor op 225 ºC. Smelt de boter in een pannetje op het vuur.

* Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar. Klop de melk en het ei los. Houd 1 eetlepel apart om de scones mee in te strijken.

* Voeg de rest van het ei-melk mengsel bij bloem en kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.

* Bestuif het aanrecht met wat bloem of beleg het met bakpapier. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is.

* Gebruik een glas met een doorsnee van ongeveer 6 cm en steek rondjes uit het deeg. Verdeel de bolletjes op de bakplaat en bestrijk met het ei.

* Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Clotted cream:
* Klop de slagroom met een staafmixer half stijf in een schone beslagkom. Voeg vervolgens de de mascarpone toe en meng het goed door elkaar.

Jam: 
* Was en ontkroon de aarbeien. Verhit de aardbeien samen met het water in een steelpannetje op laag vuur. Wanneer de aardbeien zacht worden, kun je ze fijn drukken met een vork.

* Voeg de chiazaadjes toe en roer door op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de jam helemaal afkoelen. Je kunt de jam ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk! 

We doen het niet elke dag, maar sóms vraagt een avond of gezelschap om iets meer dan een glas goede wijn of fijne bubbels. Dan is een feestelijke cocktail op z'n plaats. En dan wel graag in een beetje een stijlvolle omgeving. Dit zijn onze favorieten:

Pulitzer's bar: Glitz, glamour en roaring 20's (foto boven)

Aan de Amsterdamse Herengracht serveren de heren van de Pulitzer’s Bar een cocktailmenu dat je terugneemt naar de tijd van jazz en flapper-girls. De nieuwe collectie geeft een knipoog aan The Great Gatsby.

In de intieme setting van deze klassieke hotelbar worden cocktails als de Valley of Ashes, Dashing Daisy en Lavish Party geserveerd. De rijke goudtonen, fluweelzachte zitjes, nisjes en diepgroene tinten geven de bar een warme sfeer. Zo heeft F. Scott Fitzgerald het vast bedoeld.

 

Naar de website

TwentySeven: Over the top luxe

Eric Toren opende onlangs, pal op de dam, Hotel TwentySeven. Een suite-hotel voor de zintuigen met de meest exclusieve suites, stoffen en eyecatchers.

De 12 meter hoge kroonluchter van Royal Leerdam is nog maar het puntje van de ijsberg.

Daar hoort natuurlijk ook een prachtige cocktailbar bij en die is er gekomen. Behalve cocktails hebben ze hier een uitgebreide whiskeycollectie. De bar zelf is gemaakt van glanzend onyx. Daaraan is het heel bevallig toeven.

Naar de website

Flying Dutchmen Cocktails: Superkwaliteit van de beste shakers in town

Tess Posthumus, een van ’s werelds beste bartenders, opende eindelijk haar eigen zaak. Flying Dutchman Cocktails staat garant voor vuurwerk in je glas in een intieme setting aan de Amsterdamse Singel, in rijksmonument Odeon. Mooie locatie!

Naar de website

SkyLounge Amsterdam: Onovertroffen uitzicht over de stad

Pal naast het Centraal Station zit de Skylounge van het DoubleTree by Hilton hotel. Loop door de draaideur en stap in de lift naar de bovenste verdieping. Je wordt allerhartelijkst ontvangen en krijgt (hopelijk) een plekje aan het raam.

Met het fantastische uitzicht over oud Amsterdam is het prettig nippen aan iets lekkers van de uitgebreide cocktailkaart.

Naar de website

The Tunes: Stijlvol decor voor de beste gin & tonics

In het Conservatoriumhotel kom je niets tekort natuurlijk. Wij laven ons maar wat graag aan de indrukwekkende bar voor een cocktail of Gin & tonic. Ze hebben hier een uitgebreide collectie gins en de barkeepers kan tóveren met smaken. Wanneer gaan we weer?

Naar de website

Amsterdam Cocktail Week

Het is Amsterdam Cocktailweek. Van 5 t/m 11 maart zullen in de 45 meest toonaangevende bars van onze hoofdstad een allemaal bijzondere evenementen plaatsvinden.

In de avond bieden de deelnemende bars, naast het gebruikelijke menu, twee speciale cocktails aan voor een gereduceerd tarief: € 5,- voor de non-alcoholische signature cocktail en € 8,- voor de alcoholische variant.

Overdag worden door de hele stad seminars, workshops en masterclasses georganiseerd. Leuk voor de professionals, maar wij wagen ons liever aan het proeven van hun creaties! Hier vind je een lijst van de deelnemende bars.