Wat is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters?

De Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Gevolgd door Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal)op de tweede plaats (11,4%) en op de derde plaats Uramaki California Roll (6,9%, binnenstebuiten gerolde sushi met krab of surimi, komkommer, avocado en oranje viskuit).

SushiSushi per soort

De sushisoort Uramaki staat 2 keer in de top 3. Dit is geen toeval want bij ruim 40% van de bestellingen werd deze grote, binnenstebuiten gerolde variant besteld en hiermee is deze sushisoort het populairst, gevolgd door Nigiri en Maki.

Ook niet-traditionele sushivarianten zijn in opkomst. Waar je in Japan geen sushi met kip op de menukaarten zult vinden, staat deze vorm van Fusion sushi in Nederland in de top 10. Veel vissoorten die in Japan populair zijn, waaronder zeebaars, zaagschelp en octopus, zijn bij ons daarentegen maar weinig in trek.

Article continues after the ad

Zondag sushi-dag

De meeste sushi-bestellingen worden op zondag gedaan, maar ook op zaterdag en vrijdag kiezen Nederlanders regelmatig voor Japans. In vergelijking met onder meer pizza en Chinees wordt sushi laat op de avond besteld; ruim 30% van alle sushi-bestellingen komt binnen na 19:00.

Uitleg over de Sushi

Nigiri

Nigiri sushi is een soort sushi waarbij een ovale of rechthoekige vorm rijst de basis vormt, met daar bovenop een stukje rauwe vis of een ander ingrediënt. Nederlanders zijn dol op Nigiri sake; een Nigiri met zalm.

Hosomaki (Maki)

Maki betekent ‘gerold’. De sushivariant die bij ons bekend staat als Maki is eigenlijk Hosomaki; een dunne rol van rijst met Nori (een zeewiervel) aan de buitenkant. Binnenin deze dunne rol zitten één of twee ingrediënt, meestal vis of groente. Avocado Maki is in Nederland het populairst.

Uramaki of Futomaki

De Uramaki en Futomaki zijn eveneens gerold, maar zijn dikker dan Hosomaki. Bij Uramaki zit de rijst aan de buitenzijde, terwijl deze bij Futomaki aan de binnenkant van de Nori zit. Uramaki en Futomaki hebben meerdere ingrediënten, vaak in een combinatie van vis en groenten.

Temaki

Waar de andere Maki’s recht worden gerold wordt Temaki in een puntvorm gedraaid, met Nori aan de buitenzijde. Hierdoor heeft het wel wat weg van een puntzak, maar dan met sushirijst, vis en/ of groenten in plaats van rijst.

Gunkan

Een Gunkan lijkt een beetje op een bootje, met Nori aan de buiten- en onderzijde. Op de ‘bodem’ ligt wat rijst, met daarbovenop één of enkele ingrediënten. Zalmeitjes zijn favoriet in Nederland.

Sashimi

Sashimi is verse rauwe vis of schelpdieren, dat in dun gesneden plakjes gegeten wordt. Er bestaan diverse soorten Sashimi, maar in Nederland eten we voornamelijk zalm of tonijn.

bron: www.hungry.nl