Wat is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters?

De Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Gevolgd door Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal)op de tweede plaats (11,4%) en op de derde plaats Uramaki California Roll (6,9%, binnenstebuiten gerolde sushi met krab of surimi, komkommer, avocado en oranje viskuit).

Sushi

Sushi per soort

De sushisoort Uramaki staat 2 keer in de top 3. Dit is geen toeval want bij ruim 40% van de bestellingen werd deze grote, binnenstebuiten gerolde variant besteld en hiermee is deze sushisoort het populairst, gevolgd door Nigiri en Maki.

Ook niet-traditionele sushivarianten zijn in opkomst. Waar je in Japan geen sushi met kip op de menukaarten zult vinden, staat deze vorm van Fusion sushi in Nederland in de top 10. Veel vissoorten die in Japan populair zijn, waaronder zeebaars, zaagschelp en octopus, zijn bij ons daarentegen maar weinig in trek.

Zondag sushi-dag

De meeste sushi-bestellingen worden op zondag gedaan, maar ook op zaterdag en vrijdag kiezen Nederlanders regelmatig voor Japans. In vergelijking met onder meer pizza en Chinees wordt sushi laat op de avond besteld; ruim 30% van alle sushi-bestellingen komt binnen na 19:00.

Uitleg over de Sushi

Nigiri

Nigiri sushi is een soort sushi waarbij een ovale of rechthoekige vorm rijst de basis vormt, met daar bovenop een stukje rauwe vis of een ander ingrediënt. Nederlanders zijn dol op Nigiri sake; een Nigiri met zalm.

Hosomaki (Maki)

Maki betekent ‘gerold’. De sushivariant die bij ons bekend staat als Maki is eigenlijk Hosomaki; een dunne rol van rijst met Nori (een zeewiervel) aan de buitenkant. Binnenin deze dunne rol zitten één of twee ingrediënt, meestal vis of groente. Avocado Maki is in Nederland het populairst.

Uramaki of Futomaki

De Uramaki en Futomaki zijn eveneens gerold, maar zijn dikker dan Hosomaki. Bij Uramaki zit de rijst aan de buitenzijde, terwijl deze bij Futomaki aan de binnenkant van de Nori zit. Uramaki en Futomaki hebben meerdere ingrediënten, vaak in een combinatie van vis en groenten.

Temaki

Waar de andere Maki’s recht worden gerold wordt Temaki in een puntvorm gedraaid, met Nori aan de buitenzijde. Hierdoor heeft het wel wat weg van een puntzak, maar dan met sushirijst, vis en/ of groenten in plaats van rijst.

Gunkan

Een Gunkan lijkt een beetje op een bootje, met Nori aan de buiten- en onderzijde. Op de ‘bodem’ ligt wat rijst, met daarbovenop één of enkele ingrediënten. Zalmeitjes zijn favoriet in Nederland.

Sashimi

Sashimi is verse rauwe vis of schelpdieren, dat in dun gesneden plakjes gegeten wordt. Er bestaan diverse soorten Sashimi, maar in Nederland eten we voornamelijk zalm of tonijn.

bron: www.hungry.nl

Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ook Noord-Nederland moet vanaf maandag écht weer aan de slag. Maar het belooft dit weekend goed weer te worden, dus trekken wij het vakantiegevoel gewoon nog even door. Bij deze restaurants in 't Gooi kan dat.

1. Genieten in de binnentuin van Acquavite, Naarden-Vesting

Alleen al voor de locatie in de Promers Kazerne een bezoekje waard. Bij mooi weer is de binnentuin een oase van rust waar het optimaal genieten  is van de kookkunsten van de chefs.

Naar de website

2. Kantje pikken bij The Harbour Club, Vinkeveen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen. Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we, als het weer het toelaat, de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen. 

Naar de website

3. Smaakexplosies bij Wimmy van The Red Sun, Blaricum

Eigenaresse Wimmy Hu ging in 2013 met sabbatical en is nu gelukkig weer terug op het oude nest in Blaricum met een buslading energie en inspiratie. Het interieur is modern en mondain en Domain Laroche bottelde zelfs een Premier Cru Chablis, speciaal voor The Red Sun.

Die combineert fantastisch met de smaakexplosies op de kaart. Verder hebben wij door de sushibar van 9 meter lang en 10 chefs in de open keuken meer dan genoeg redenen voor een reünie. Welkom terug!

Naar de website

4. Quisine Traditionelle bij Eten bij Sidney, Hilversum

Als iemand de klappen van de culinaire zweep kent, is het Sidney Heinze. Van Michelinster bij Tante Koosje naar faillissement bij Bordjes. Maar hij is alweer een tijdje terug gelukkig.

Bij ‘Eten bij Sidney’ in Hilversum staan traditionele gerechten op de kaart geïnspireerd op de Franse keuken: Cuisine traditionelle. Sidney heeft er weer zin in en zijn vrouw Michelle ook. Samen geven ze dit historische pandje in het centrum van Hilversum weer glans.

Naar de website

5. Heerlijk aan het water bij AIM, Loosdrecht

Het is de eerste zomer aan het Loosdrechtse water voor Restaurant AIM. En wat voor zomer. Hier geen haastige sfeer of dicht op elkaar, maar ruimte, rust en heerlijke combinaties op je bord.

De Jamaicaanse ‘surf & turf  van langoustine en runder short ribs is onovertroffen. Daar gaan we steeds weer voor terug. 

Naar de website

Vanzelfsprekend is het bij deze restaurants goed toeven als je even behoefte hebt aan een gezonde dosis vakantiegevoel. Veel plezier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in