Jeroen van Koningsbrugge is al jaren ambassadeur van Orange Babies. Volgende week gaat hij voor het eerst de projecten in Zambia bezoeken, en zijn vrouw Marie-Claire Witlox gaat mee. En blogt er elke dag over. Elke avond, een week lang, verschijnt er een dagverslag op Nouveau.nl.

Marie-Claire: “ Zambia is één van de armste en minst ontwikkelde landen op aarde en heeft één van ’s werelds meest verwoestende hiv/aids epidemieën.

Orange Babies heeft een interventieprogramma opgezet om te voorkomen dat gezonde baby’tjes besmet worden met hiv door hun eigen hiv besmette moeder. Want zoals Jeroen het zelf verwoordt: Je kan niet kiezen waar je geboren wordt.

Wanneer je met een ziekte geboren wordt, sta je direct met 1-0 achter. Als ik al één baby kan helpen gezond geboren te worden, ben ik gelukkig.

We willen deze reis samen maken om vanuit onze optiek als ouders van jonge kinderen te kijken naar hoe de projecten zich daar ontwikkelen. Wij hebben het geluk gehad dat onze kinderen in Nederland geboren zijn.

In deze columns neem ik je mee op onze reis. Ga je mee?

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge wil Nouveau vanaf 14 juni zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Jeroen van Koningsbrugge werd bekend met De Lama's, je kent hem ook als teamleider van Ik hou van Holland en zijn verrassend mooie vertolking van Judas in The Passion van 2015.

Hij is sinds 2005 getrouwd met Marie-Claire Witlox, een Nederlandse actrice. Ze speelde onder andere in Smeris en Grijpstra & De Gier.

Samen hebben ze een zoon Salomon (10) en een dochter Valerie (7).

Beeld: Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Op dag drie van hun bezoek aan de Orange Babies projecten in Zambia, bezoeken Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox twee weeshuizen. Marie-Claire: "Wat een bijzondere en ontroerende dag."

"Vandaag hebben we twee weeshuizen bezocht. Veel moeders die besmet zijn met het hiv-virus hebben hun kinderen hiv-vrij ter wereld kunnen brengen. Dat gebeurt door de donaties die Orange Babies krijgt.

Weeskinderen

De medicatie voor de moeders is bedoeld voor tijdens en net na de zwangerschap. De moeders geven borstvoeding en zo kunnen ze een hiv vrij en gezond kind ter wereld brengen.

Maar met veel van die moeders loopt het niet goed af. Er zijn een heleboel weeskinderen van wie de ouders gestorven zijn aan hiv/ aids. Door de geweldige initiatieven van geweldige vrouwen hier zijn er twee weeshuizen opgericht.

Angela Malik, die ook de kleuterschool heeft opgericht waar we de eerste dag waren, is verantwoordelijk voor de bouw van de weeshuizen. Er wonen in ieder van de huizen ongeveer 40 kinderen die verzorgd worden door ‘mamma’s’.

Roeping

Vrouwen die het als een roeping zien om in deze huizen te wonen en voor de kinderen te zorgen. Zonder de financiële steun van Orange Babies was dit allemaal niet mogelijk geweest en zouden de kinderen, die zo’n geweldige hiv vrije start hebben gehad op straat terecht komen.

Gelukkig is dat niet het geval en wonen ze in deze huizen. In de weeshuizen zitten ook kinderen die wel besmet zijn met het hiv-virus. Deze kinderen worden niet zomaar opgenomen in een weeshuis.

Eerst proberen ze een plek voor ze te vinden bij familie, maar als en echt geen veilige thuissituatie voor ze gevonden kan worden nemen ze hen toch op. 

Levenslust

We werden welkom geheten door de geweldig opgevoede kinderen die voor ons zongen en dansten. Met een energie en levenslust waar je u tegen zegt.

Wat me hier elke dag verbaasd is hoe vriendelijk, gemoedelijk, aardig en dankbaar de mensen zijn. Wat een geweldige mensen om veel geld voor op te halen. Je ziet dat het direct goed terecht komt!"

Help Jeroen en Marie-Claire

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau vanaf zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Beeld: Roger Neve

Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw Marie-Claire Witlox bezoeken in Zambia diverse projecten van Orange Babies. Tijdens deze bijzondere reis houdt Marie-Claire voor Nouveau.nl een dagboek bij. Vandaag dag 2:

"Na alle indrukken van gisteren en een goede nachtrust bezochten we vandaag een test campagne van Orange Babies.

Test festival

Midden in de sloppenwijk Ng’ombe zijn tenten opgezet en klonk een feestelijk gedrum. Om een groep dansende mensen stonden veel mannen, vrouwen en kinderen. Allemaal te wachten op hun beurt om getest te worden.

Orange Babies organiseert elke maand een test festival. Heel laagdrempelig en anoniem kan iedereen zich, van jong tot oud laten testen op hiv.

Alles gaat op nummer, dus niemand weet wat jouw uitslag is, alleen jijzelf als je in het laatste tentje gaat om de uitslag en je eventuele behandelplan te horen.

Er worden prikpillen en condooms ter anticonceptie en bescherming gegeven en aan het eind krijgt iedereen een snack en een flesje drinken.

Laagdrempelig

De feestelijke setting maakt dat wachten in de rij niet vervelend is. Ook is het een goede laagdrempelige manier om de bewoners van de sloppenwijk bewust te maken van de bescherming en behandeling omtrent hiv. 

Het testen is een belangrijke stap in het stoppen van de epidemie. Als je getest bent en de medicatie op de juiste manier gebruikt, kun je het virus niet overbrengen op iemand anders. 

We hadden nagellak meegenomen om de dames tijdens het wachten hun nagels te lakken en natuurlijk werden Jeroen en ik uitgedaagd even mee te dansen. En gedanst hebben we!

 

Vandaag op de compound Ng’ombe, Lusaka @orange_babies 🧡#jeroenvoororangebabies

Een bericht gedeeld door Marie-Claire Witlox (@marieclairewtlx) op

Samen ervaren

Ik weet dat het heel lastig is om van een afstand een gevoel over te brengen. Dat is ook de reden dat ik met Jeroen mee ben gegaan. Je moet dit samen ervaren om te voelen hoe het is.

Maar wat wel heel duidelijk is gebleken is dat Orange Babies met de hulp van donateurs van klein tot groot, van 5 tot 500 euro, een groot verschil kan maken hier.

Niets van dit hele feestelijke en noodzakelijke wat we vandaag hebben gezien was mogelijk geweest zonder de hulp van Orange Babies." 

HELP JEROEN EN MARIE-CLAIRE 

Samen met het echtpaar Van Koningsbrugge-Witlox wil Nouveau vanaf zichtbaarheid creëren voor een goed doel met stijl, substantie en spirit: Orange Babies.

Lezeressen kunnen doneren, en een week lang de belevenissen uit de eerste hand lezen. Voor donaties (klein of groot) ga naar www.jeroenvoororangebabies.nl

Foto's: Roger Neve