De wijze raad van foodgoeroe’s vliegt ons voortdurend om de oren, soms spreken ze elkaar zelfs totaal tegen. Tóch zijn er adviezen, of misschien kun je ze beter richtlijnen noemen, die altijd weer terugkomen. Gewoon omdat ze waar zijn én goed voor onze gezondheid: genoeg vezels eten bijvoorbeeld.

Vezels zijn gezond, maar we blijken gemiddeld nauwelijks de helft van de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgend. En dat is jammer, want ze maken ons niet alleen gezonder maar ook slanker.

Article continues after the ad

Goed voor je darmen

Even voor de duidelijkheid: voedingsvezels zijn plantendelen, voornamelijk afkomstig uit de celwand van de plant. Ze worden niet verteerd in de dunne darm en worden ook niet door het lichaam opgenomen. Doordat ze niet worden verteerd, komen ze in hun geheel aan in de darmen. Daar geven ze volume aan de ontlasting, ze zorgen ervoor dat de darmbeweging toeneemt en ze trekken vocht aan, zodat je ontlasting kneedbaar wordt. Vezels helpen dus bij de stoelgang. Er zijn ook fermenteerbare vezels, die worden niet door ons lichaam verteerd, maar door onze darmbacteriën. Ze stimuleren de groei van een gunstige darmflora, wat goed is voor ons immuunsysteem, want met een gezonde darmflora krijgen ziekteverwekkers minder kans. 

Goed voor je gewicht

Uit onderzoek blijkt dat je als je veel vezels eet een gezonder gewicht hebt dan als je dat niet doet. En ook dat het eenvoudiger is om op dat gewicht te blijven. In je maag hebben vezels een vullend effect waardoor je een vol gevoel krijgt. In je dunne darm binden ze vetten en zorgen ze ervoor dat koolhydraten minder snel worden opgenomen in het bloed. Dat houdt je suikerspiegel in balans en verkleint daarmee de kans op overgewicht en diabetes.

Hoeveel?

Volgens de Richtlijnen goede voeding hebben vrouwen dagelijks 30 gram vezels nodig. Gemiddeld halen we maar 20 gram. 

Hoe kun je meer vezels eten?

  • Doe bijvoorbeeld tomaat of avocado op je brood of neem rauwkost bij de maaltijd. Vlees bevat geen vezels, terwijl twee opscheplepels peulvruchten je ruim 8 gram oplevert. 
  • Ook fruit zit vol vezels, áls je de hele vrucht eet. Sap bevat veel minder vezels. 
  • Eet volkoren brood. En volkoren pasta en andere graanproducten. Daarin is de hele graankorrel verwerkt dus inclusief alle vezels. Termen als 'waldkorn' of 'meergranen' zeggen niets over de hoeveelheid vezels, behalve als er ook 'volkoren' op het etiket staat.
  • Er is niks mis met toegevoegde vezels, als je bijvoorbeeld last van je stoelgang hebt, maar het best zijn toch voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vezelfs, want daar zitten ook vitamines en mineralen in.

Bron: nu.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in