Een verkwikkende ochtenddouche, correctie: een koude verkwikkende ochtenddouche is all you need. Ook al is het weer wat minder warm is.

De voornaamste redenen waarom koud douchen goed voor je is: 

Koud douchen verbetert de bloedcirculatie

Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

Article continues after the ad

Door koud douchen val je af

De verbeterde bloedcirculatie zorgt vervolgens voor een hogere stofwisseling. Wie wil afvallen heeft dus naast het aanpassen van zijn voedingspatroon en meer bewegen, nog een optie: koud douchen.

Van koud douchen krijg je energie

Een minuut of 5 na een koude douche begint het ‘I’m alive’ gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben. Een echte kickstarter op de vroege ochtend zo’n koude douche. Uitproberen!

Bonus? Koud douchen zorgt voor een glowing skin. Op elke leeftijd! Doordat spieren en bloedvaten samentrekken wordt je huid gladder en strakker. Koud water zorgt er ook voor dat je huid minder snel uitdroogt.

P.S. een koude douche is tevens beter voor het milieu (en je portemonnee). Het verwarmen van water kost heel veel gas, dat je allemaal bespaart als je het water gewoon koud laat. Bovendien is de kans groot dat je stukken minder lang onder een koude dan een warme douche blijft staan, en daarmee dus ook nog water bespaart. Win-win-win. 

Een Hollandse hittegolf is het perfecte excuus om de koude douche uit te proberen. En wie weet zelfs te adopteren. Tip: start met een lauwe douche en eindig met een koude afspoelsessie. Je hoeft niet meteen 5 minuten lang de kou te trotseren, mag natuurlijk wel. Maar stap voor stap kom je er ook. 

Bron: Well And Good, Eat Pure Love, Bedrock | Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in