Wie droeg wat en vooral: waarom?

De inauguratie van Joe Biden als 46ste president van Amerika is een masterclass in Diplomatic Dressing van de momenteel bekendste vrouwen van de Verenigde Staten, vice-president Kamala Harris en First Lady Jill Biden. Beiden hadden goed over hun outfits nagedacht om Amerika een hart onder de riem te steken.

Article continues after the ad

Voor de herdenking van de Amerikaanse covid-19 slachtoffers droeg Kamala Harris een crêpe de chine jurk van Amerika's bekendste label: Oscar de la Renta. Erover heen een camel jas van Pyer Moss. Dat was een geste aan eigenaar en ontwerper Kerby Jean-Raymond van dat laatstgenoemde label. Hij ruimde vorig jaar zijn kantoor leeg en maakte er een ruimte voor van waaruit hij gedoneerde handschoenen en gezichtsmaskers distribueert aan zorgmedewerkers.  

Jill Biden droeg een jas van Jonathan Cohen, lid van een nieuwe generatie Amerikaanse designers die staat voor duurzaamheid en slow fashion. De kleur van de jas en het mondkapje zijn bewust gekozen: paars is een kleur van de suffragettes, maar het is ook wat je krijgt als je rood en blauw (de hoofdkleuren van de Amerikaanse vlag) vermengt. De jas staat voor verbinden, weer één worden, de belangrijkste boodschap van haar man Joe. 

Harris nam dat verbindende thema over en droeg voor de inauguratie een paarse jas van Christopher John Rogers met daaronder een jurk van Sergio Hudson, een hart onder de riem voor jonge Afro-Amerikaanse ontwerpers. Maar ook: paars is de kleur die je krijgt als je rood en blauw, de kleuren van de Republikeinen en Democraten mengt. Het paars stond bovendien heel koninklijk, een kleur die de eerste vrouwelijke vice-president van Amerika waardig is. 

Gezien de wat bulky look zat er een kogelwerend vest onder. Rogers is een aanstormend talent en won de CFDA's emerging designer of the year award in 2020. Hudson is ook een opkomend ontwerper, uit South Carolina. Wederhelft en Second Gentleman Doug Emhoff droeg een Ralph Lauren pak.

Voor de kerkdienst en eedaflegging droeg First Lady Jill Biden een blauwgroene jurk en mantel met bijpassende handschoenen van Alexandra O'Neil voor Markarian, een Amerikaans label en een rijzende ster in modeland.

Alexandra gaf er deze schets van vrij. De kleur staat volgens haar voor 'vertrouwen, zelfvertrouwen en stabiliteit' en is een visueel voorzetje om de soms verhitte discussies in Amerika een beetje af te koelen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in