Van Rajasthan tot Sicilië – waar ruik jij jezelf heen?

Een geur kan je in een paar tellen terugbrengen naar een moment, een land en een herinnering. Reuk stimuleert  het geheugen het makkelijkst, in vergelijking met andere zintuigen. Dat toonde de Amerikaanse psychologe Rachel Herz van de Brown-universiteit onlangs aan.

Die reactie is te verklaren door de ligging van het hersendeel waar geuren worden verwerkt. Dat gebied grenst aan het emotiecentrum van het brein, de amygdala. En dat reageert wanneer een bekende lucht je neus binnendringt.

Toen Herz bij een vervolgexperiment mensen in hersenscanners schoof en hen daar luchtjes liet ruiken die ze kenden uit hun jeugd, bleek hun amygdala veel actiever te worden dan bij het bekijken van foto’s die herinneringen opriepen. Geur lijkt dus een speciaal luikje in het geheugen te openen. Ter inspiratie voor een olfactorische reis: 10 geuren die bij een bestemming horen.

Article continues after the ad

Voor de beleving van de citroenboomgaarden aan de Amalfikust is er Lemon Dulci van Chopard, met citroen, bergamot en mandarijn – de naam zegt eigenlijk alles al.

Voor wie nog wat zuidelijker wil: Sicily van Dolce & Gabbana, met witte bloemen en poederige pepers.  

Mediterranée, zo bloemrijk en aromatisch, in Escale à Portofino van Dior, met veel citrus, kruiden en witte bloemen.

Laura Biagotti's Roma uit 1988 is inmiddels een klassieker met sterke associaties aan Rome op een warme zomerdag: bergamot, zon op stenen, grapefruit en patchouli met iets poederigs erin.  

Minder bekend is haar Venezia, een spannende, poederige geur die tegen balsamico aangeschurkt: sugar and spice and all things nice.

Bergamot, iris en vanille brengen je naar de tuinen van Shalimar in India, maar wat vooral overheerst is de geur van jasmijn.

Voor de kust van Costa Rica kies je Tamarindo van Memo Parijs, kardemon, ananas, jasmijn en vanille met een vleugje regenwoud.

Mis je New York? Bond no 9 Liberty Island ruikt zomers en energiek, met veel fruitige bloemnoten en een hint van rook die in de stad vrijwel altijd door de roosters opstijgt.

Om je een zeilvakantie te herinneren, is er Nautica Voyage: frisse groene appel, mimosa, lotus en mos, met uiteraard veel aquatonen.  

En de laatste: Les voyages Olfactifs 02 Paris-Toyko van Guerlain, met viooltjes en jasmijn en iets heel fris van groene thee met ochtenddauw. In de reeks ook minder originele parfums geïnspireerd op Londen (bloemig en groen), New York (kerstmis in een flesje) en Moskou (rode bessen en absint) 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in