Het is ideaal voor wie niet van smalltalk houdt.

De een babbelt zonder enige moeite een knip- of kleurbeurt vol, de ander loopt liever weken met uitgroei rond dan zich aan deze vorm van smalltalk te onderwerpen.

Om de niet-prater tegemoet te komen, begint de 'stille stoel' in zwang te raken. Je maakt een afspraak, gaat zitten, overlegt even wat er moet gebeuren en kunt dan zonder schuldgevoel door je telefoon scrollen, lezen of even je ogen sluiten, terwijl de kapper in alle rust zijn of haar werk doet.

Studio Gaga in Gent heeft zo'n stille stoel omdat ze soms zelf een gesprek ook ongemakkelijk vindt. "Je kunt online kiezen voor een stille of gewone afspraak," zegt eigenaar Jasmien Hoffman in Het Laatste Nieuws. "Stille afspraken zijn nog niet in de meerderheid, maar best wel wat mensen zijn er blij mee, merk ik. Bij het binnenkomen begroet ik hen en vraag ik hen naar hun wensen voor het kapsel, maar verder zeggen we niets.

Article continues after the ad

Je zou denken dat zulke stille afspraken voor zogenaamde awkward silences kunnen zorgen, maar dat valt heel goed mee. Ik kan me concentreren op mijn werk en de klant geniet in rust en stilte van de behandeling. Er zijn geen strikte richtlijnen. Als ik tussendoor iets over het haar moet vragen, doe ik dat natuurlijk gewoon.

Ik ben blij dat ik de ‘stille afspraken' heb ingelast. Het is voor beide partijen aangenaam om vooraf te weten dat er niet veel gepraat zal worden. De klant kan zo rustig ontspannen en dat is voor mij ook eens een keertje fijn."

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in