Handige 50+ tweaks om meteen mee aan de slag te gaan!

Dat er boven de veertig niets zou veranderen is onzin. Je krijgt te maken met veranderende hormoonspiegels en cellen en de gevolgen die bij veertig jaar rondlopen horen. Daar is best mee te leven, zeker als je met een paar beauty-tweaks er gewoon fabulous uit blijft zien.

Article continues after the ad

Voorkom stijlsleur

Een eigen stijl hebben is prima, maar wat op je dertigste leuk stond, is twintig jaar later niet per se nog fris. Pronken met je decolleté, yay! Blote-buik-topjes, nee. Gouden stijlregel is zorgen voor balans. Korte rok? Dan een top die geen bloot toont. Lange rok? Beetje decolletage kan best. Gun jezelf een paar uur een persoonlijk stylist of een kleurenconsulent, soms heb je de blik van een ander nodig om nieuwe dingen te ontdekken waar je van gaat stralen.  

Verf niet of verf anders

Vroeg of laat grijs haar krijgen is een garantie. Er is iets voor te zeggen om voor grombré te gaan, maar als je nog niet toe bent aan de silverati-look, stop dan in ieder geval met verven-uit-een-pakje. Het oogt te massief, steeds maar donkerder gaan om het grijs te dekken staat hard en het gaat er onnatuurlijk uitzien. Vertrouw het verven en de uitgroei toe aan je kapper, die met highlights en lowlights meer nuances kan aanbrengen in je haarkleur. Zie het niet als luxe, maar als een manier om elke dag blij in de spiegel te kunnen kijken.

Minder make-up, graag

Je huid goed verzorgen wint het altijd van de boel dichtplamuren. Vooral een ouder wordende huid is niet gebaat met laag op laag foundation en poeder. Hou het subtiel en licht, experimenteer eens met bruine in plaats van zwarte mascara en leer hangende oogleden goed opmaken. Smokey eye laat de oogleden onnodig zwaar lijken, hou het licht. Je brengt de oogschaduw, liefst een nude-tint met wat glans, het best wat hoger aan tot over de arcadeboog. Dat is het plooitje tussen het bewegende deel van je ooglid en je wenkbrauwbot. Hiermee wek je de illusie van oogleden die zichtbaar zijn. Mascara en eyeliner het in dit geval altijd van oogschaduw. Op YouTube zijn inspirerende tutorials te vinden om eens een uurtje mee te experimenteren met je eigen make-up.

Reinigen in het kwadraat

Dubbele reiniging begint steeds meer de standaard te worden in huidverzorging. Onderdeel hiervan is wat vaker scrubben. De buitenste huidlaag bestaat uit een dakje van dode cellen dat dikker wordt naarmate je ouder wordt. Je moet dus vaker exfoliëren om de frisse, rozige nieuwe huidlaag in beeld te krijgen.

Tweaken met beleid

Er is niets mis met fillers en botox, maar zet ze met mate in. Fillers moeten altijd afbreekbaar zijn en botox wordt snel een glijdende schaal: zet jezelf op een prikjesdieet om te voorkomen dat je een glad voorhoofd met een zakkende kaaklijn eronder krijgt. In het algemeen kun je stellen dat niet zozeer rimpels, maar gebrek aan volume en pigmentvlekken je ouder laten lijken dan je bent. De laatste pak je aan met goede zonbescherming, voor volume kun je je verdiepen in hyaluronzuur, een huideigen stof die geweldig vocht vasthoudt en zo tijdelijk compenseert wat er aan weefsels verslapt. Ook effectief: bindweefselmassage.