Wandelen voor beginners: een mini-masterclass

Wandelen voor beginners: een mini-masterclass

Als je toe bent aan méér dan je vertrouwde rondje.

Geen activiteit is momenteel zo in trek als wandelen. Lekker buiten, goed tegen de hersenspinsels en een prima manier om te ontstressen.

Daarnaast loop je er niet snel blessures door op en kun je het lekker in je eigen tempo doen. Het is bovendien gezond en je beleeft je omgeving veel directer als je er doorheen loopt.

Stel nou dat je de smaak te pakken hebt en je wilt het uurtje dat je al door het recreatiegebied in je buurt loopt uitbreiden naar wat uitdagender wandelingen – hoe pak je dat dan aan?

  • Bouw je conditie rustig op, online zijn er goede schema's te vinden, zoals van de ANWB. In het algemeen geldt dat van één uur wandelen opbouwen naar drie uur lopen zwaarder is dan van drie uur opbouwen naar verder – daar moet je dus even doorheen.
  • Voor beginners is een wandeling van 5 km een goed punt om naar toe te trainen. Laat je botten, spieren en pezen rustig wennen aan de nieuwe belasting. Je kunt dit meestal makkelijk in je eigen omgeving doen. 
  • Heb je behoefte aan verandering van omgeving, dan kun je in je eigen provincie of verderop een wandelroute zoeken die bij je conditie van dat moment past. Een goede wandelsite zet bij een route de afstand en hoe lang je er in een normaal tempo over doet. 
  • Wandelaars zijn dol op een rondje lopen, omdat het makkelijk is bij de eigen auto of een bushalte of station terug te keren. Stel je erop in dat er ook wandelingen zijn waarbij je bijvoorbeeld heen loopt en terug treint, zoals de NS-wandelingen. Dat is iets meer gedoe en geregel, maar je breidt er wel je mogelijkheden enorm mee uit. 
  • Hou het leuk. Er zijn mensen die snelwandelend door bosch en beemd benen. Als dat je ding is, vooral doen. Maar het is niet de norm, wandelen is geen prestatiegerichte sport. Er is niets mis met even rusten, koffie uit je thermos drinken en genieten van je omgeving. Wandelen draait om de reis, niet om het doel.
  • Wandel de eerste weken gewoon op schoenen die lekker zitten. Vind je het leuk en smaakt het naar meer, dan kun je altijd nog echte wandelschoenen kopen. Maar het hoeft niet, er zijn duizenden mensen die tot alle tevredenheid op een paar lekkere sneakers stappen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in