Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

Door Ella Vermeulen
Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

Vermeende ontrouw houdt de Zweedse media nog druk bezig.

Koningshuizen onderschatten nogal eens dat ze hun bestaansrecht in een constitutionele monarchie deels te danken hebben aan de media, die laat zien wat ze allemaal doen.

Zaak is dus daar goede banden mee te onderhouden. De Windsors zijn daar goed in, de Oranjes not so much. En nu blijkt het ook in Stockholm behoorlijk te rommelen.

Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

Normaal gesproken hebben de Bernadottes een vrije goede relatie met de Zweedse pers, maar sinds de felle ontkenning van het hof dat kroonprinses Victoria (44) en haar man prins Daniel (48), hier op een portret uit 2020 ter ere van hun 10de huwelijksverjaardag, relatieproblemen zouden hebben, is het hommeles.  

De prinses zou al met haar vader hebben gesproken over een scheiding

Het was tijdschrift 'Stoppa Pressarna' - wat zoveel betekent als 'Stop De Persen' - dat als eerste uitpakte met de vermeende crisis die het koppel doormaakt. De prinses zou al met haar vader hebben gesproken over een scheiding omdat er een andere vrouw in het spel zou zijn, Daniel zou kampen met stemmingswisselingen en haar 'respectloos' hebben behandeld. Het een en ander werd breed opgepakt door allerlei andere bekende Zweedse kranten en bladen, zoals 'Expressen', 'Aftonbladet', 'Sveriges Radio', 'Dagens Nyheter' en 'Svensk Damtidning'. 

Reactie van het stel

De geruchten klonken zo luid dat Victoria en Daniel zich genoodzaakt voelden om te reageren, iets wat royals maar zeer zelden doen. "Het is ons ter ore gekomen dat er wijdverspreide, negatieve geruchten over onze privérelatie de ronde doen", meldden ze op hun socials.  

"Er worden beschuldigingen verspreid over ontrouw in de relatie en een aanstaande scheiding. Normaal gesproken geven we geen commentaar op geruchten en speculaties. Maar om onze familie te beschermen, willen we voor eens en altijd duidelijk maken dat de geruchten die nu rondgaan volledig ongefundeerd zijn."

Formele reactie

Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?
Ook Margareta Thorgren, de perswoordvoerster van het Zweedse koningshuis, reageerde intussen formeel op alle berichten: "Ongeveer twee weken geleden begonnen gevestigde, gerenommeerde media contact te zoeken om vragen te stellen en informatie te controleren.

Dat was ongebruikelijk, omdat het niet één redactie was, maar vele verschillende die ons benaderden met dezelfde vraag. De media hebben twee, drie, vier tot wel vijf keer toe contact met ons opgenomen."

Valse geruchten

De Zweedse royals kónden naar eigen zeggen niet anders dan reageren: "Wij weten niet hoe het mogelijk is dat deze valse geruchten zo'n ongelooflijke wending hebben genomen," zegt Thorgren.

'Het lijkt erop dat iemand de bedoeling heeft om nepnieuws te verspreiden, en dat is bijzonder verontrustend'

"Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt in mijn 30 jaar in de communicatiesector. Het lijkt erop dat iemand de bedoeling heeft om nepnieuws te verspreiden, en dat is bijzonder verontrustend. Wij kennen de bronnen van deze redacties niet."

'Wat een gênante poging om ons het zwijgen op te leggen'

Nu zou je denken dat met zoveel tegengas het onderwerp wel van de voorpagina's af is, maar niets daarvan. Stoppa Pressarna blijft bij haar standpunt en verklaart inmiddels zelfs de oorlog aan het koppel: "Wat een gênante poging om ons het zwijgen op te leggen. Vanaf dag één in de berichtgeving over hun huwelijkscrisis hebben wij er bewust voor gekozen om een ​​aantal gevoelige zaken achterwege te laten, aangezien we rekening hielden met de persethiek. Maar aangezien het koningshuis nu stellig beweert dat er geen problemen zijn tussen Victoria en Daniël, verandert dat de dynamiek."

Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

"Het was vlak voor Kerstmis dat kroonprinses Victoria te horen kreeg over het ernstige 'incident' dat nu haar hele huwelijk bedreigt", aldus Stoppa Pressarna dat foto's van Daniel zonder trouwring publiceerde. Zo zou er 'een andere vrouw' in het spel zijn, die werkte voor het hof: "De vrouw moest, toen alles bekend werd, meteen haar werkplek verlaten onder mysterieuze omstandigheden."

Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

Nog eentje: "Victoria is diep ongelukkig en om verschillende redenen zwaar teleurgesteld in Daniel. En het gaat niet alleen om dat 'incident'. De prins was niet aanwezig tijdens de bijeenkomst van de ↑ Zweedse Academie op de beurs in de oude binnenstad van Stockholm. De officiële verklaring was dat prins Daniël niet aanwezig was vanwege een 'milde verkoudheid'.

'Ze had net ontdekt wat er was gebeurd en was zo ziekelijk teleurgesteld in hem'

Maar dat is niet waar, het was een pure leugen van het hof. Victoria had het haar man verboden om haar te vergezellen omdat ze de gedachte gewoon niet kon verdragen om voor de camera's te glimlachen, terwijl prins Daniel aan haar zijde zou staan. Ze had net ontdekt wat er was gebeurd en was zo ziekelijk teleurgesteld in hem. Ik heb haar nog nooit zo van streek gezien."

Keep calm and carry on

De prinses en prins - ze zijn dit jaar twintig jaar samen en hebben twee kinderen, Estelle en Oscar - hebben inmiddels weer een paar gezamenlijke (online) agendapunten achter de rug.

Wat is er toch aan de hand met Victoria en Daniel van Zweden?

Of op de foto de trouwringen expres uit beeld bleven is niet duidelijk, maar ze zaten er vrij ontspannen bij. Hoop doet leven.

Foto's (c) Getty Images, Royal Court of Sweden 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in