Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom de nieuwe titel die Kate van koning Charles kreeg zo bijzonder is

Het betreft onder anderen een koninklijke primeur.

Kate

Prinses Kate heeft onlangs een prestigieuze nieuwe onderscheiding gekregen van haar schoonvader, koning Charles. En dat is er niet zomaar één. We vertellen je waarom.

Imposante onderscheiding

Koningin Camilla en prins William mochten onlangs een bijzondere titel in ontvangst nemen van de koning. Maar de hoogste onderscheiding gaf de koning aan zijn schoondochter, prinses Kate. Ze is namelijk benoemd tot lid van de Orde van de Eregezellen. En dat is niet zomaar een onderscheiding. Deze nieuwe rol eert haar inzet op het gebied van onder andere kunst en wetenschap, door haar rol als beschermvrouwe van meerdere culturele instellingen.

En daarmee bevindt ze zich in goed gezelschap. Grote namen als Sir David Attenborough en Dame Judi Dench gingen haar namelijk voor.

Het symbool bestaat uit een gouden, gekroond medaillon, aan een roodgekleurd lint. Daarop afgebeeld staat een gepantserde ridder op een paard en een eik waaraan een schild van het Koninklijk Wapen hangt. Op de blauw geëmailleerde rand van het medaillon staat het motto: "In actie trouw en ter ere duidelijk."

Koninklijke primeur

Deze imposante benoeming is een koninklijke primeur en is speciaal gecreëerd voor Kate, aangezien ze de eerste royal is die de onderscheiding in ontvangst mag nemen. De titel – die zich beperkt tot slechts 65 personen tegelijk – werd in beginne in 1917 door koning George V opgericht om uitmuntende prestaties op het gebied van onder anderen kunst, wetenschappen en geneeskunde te erkennen.

Royal deskundigen voorspellen dat Kate het insigne waarschijnlijk zal dragen wanneer ze de volgende keer een white tie-gelegenheid bijwoont, zoals een staatsbezoek of de jaarlijkse diplomatieke receptie.

Gouden randje

Het Britse koningshuis heeft het momenteel zwaar te verduren. Bij zowel prinses Kate als koning Charles is kanker geconstateerd, waarvoor beiden momenteel in behandeling zijn. Vanwege hun gezondheid hebben ze hun werkzaamheden momenteel neergelegd. Dat Charles de onderscheiding aan zijn schoondochter kan uitreiken terwijl ze in hetzelfde schuitje verkeren, zal wellicht extra bijzonder zijn voor de familieband.

Royalty
  • Hello! Magazine
  • NL Beeld