Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Uniek detail onthuld over koningin Mary's bruidsjurk door kledingmaakster

Er zitten een hoop bijzondere tradities verscholen in het prachtige kleedje. 

bruidsjurk

Dinsdag vierde koning Frederik en koningin Mary van Denemarken hun porseleinen huwelijksjubileum. Het koninklijke paar deelde slechts een foto in matching bodywarmers om deze mijlpaal te vieren, maar Mary's kledingmaakster staat iets uitgebreider stil bij de gebeurtenis.

Birgit en Mary

De immer stijlvolle Mary heeft door de jaren heen heel wat gala-evenementen bijgewoond, en regelmatig komt zij daar opdagen in een japon van Deens design. Denk aan Jesper Hovring of Lasse Spangenberg. Ook Birgit Hallstein kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Zo droeg Mary in haar eerste staatsieportret nog een prachtige groene japon van de hand van de getalenteerde Deense designer.

Ook was Birgit betrokken bij het creëren van de sprookjesachtige bruidsjurk die Mary droeg op haar grote dag. Zij had namelijk de grote eer om het design van ontwerper Uffe Frank in elkaar te zetten en – letterlijk – op de ochtend van het huwelijk nog af te maken. Via Instagram deelt zij nu een unieke dosis insider knowledge over de prachtige jurk.

Bijgeloof

Want wat blijkt? Er zitten een hoop bijzondere tradities verscholen in het prachtige kleedje. Zo verklapt Birgit: “In lijn met de oude traditie om het bruidspaar veel geluk te brengen, en om te zorgen dat er geen scheuren zouden ontstaan in hun huwelijk, werden de laatste lussen en steken op de ochtend van het huwelijk zelf nog gedaan.”

Menig bruid zou toch spontaan in de stress schieten als zij op de ochtend van de mooiste dag van hun leven horen dat hun jurk nog even afgenaaid moet worden, maar goed. Er zijn dan ook weinig bruiden die zich bij hun huwelijk de toekomstige koningin van Denemarken zien worden.

Birgit vervolgt dat de jurk bestond uit drie delen: een gigantische tulle petticoat die was voorzien van bijna 55 meter (!) aan Chantillykant, een zijden petticoat met daarover een laag antiek kant uit de persoonlijke collectie van koningin Margrethe, en een lijfje met gedrapeerde stukken. Het bijzonderste aan deze japon is echter het detail waarmee een ander traditioneel stukje bijgeloof in ere wordt gehouden. Zo verklapt Birgit dat er op de petticoat een lichtblauwe strik van blauwe zijde was geplaatst. “Dit zou verzekeren dat de eerstgeborene een zoon zou zijn”, aldus de naaister.

Troonopvolger

Uh, excusez-vous? Je zou toch zeggen dat er over de jaren heel wat vorstinnen zijn geweest die hebben bewezen dat je echt geen man hoeft te wezen om staatshoofd te zijn – niet in de laatste plaats in Denemarken zelf – maar klaarblijkelijk blijven oude tradities nog een rol spelen.

En tja, of het nu aan de blauwe zijde te danken is of niet, na koning Frederik zal het inderdaad kroonprins Christian zijn die de troon overneemt. Wie weet of de toekomstige bruid van de jonge prins ook nog zulke bijzondere tradities in ere zal houden. Wellicht staat een roze strik net zo mooi!

Royalty
  • Beau Monde, Instagram @birgithallstein
  • NL Beeld