Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

'Keep Calm and Carry On' lijkt het devies van de Windsors te zijn. 

In Buckingham Palace wordt momenteel vlijtig gewerkt aan de Exit Deal van prins Harry en hertogin Meghan. Die lieten afgelopen week een PR-bom ontploffen door mee te delen dat ze 'ontslag nemen' als leden van de eredivisie van de Britse koninklijke familie.

Ze willen zich meer willen richten op hun eigen activiteiten en een 'progressieve nieuwe rol binnen het koningshuis vervullen' en 'financieel onafhankelijk worden'. 

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Meghan vertrok donderdag alweer terug naar Canada, waar Baby Archie was achtergebleven bij de nanny, op zich ook al een teken dat ze niet van plan was haar royal taken meteen alweer op te pakken. Harry bleef in Engeland om met de familie te praten – lees: crisisberaad - over hoe het nu verder moet. 

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Duidelijk is dat de Sussex'jes de Queen, prins Charles en prins William hebben overvallen met hun bekendmaking. Compleet met meteen een eigen site in de lucht gooien: hiervan was zelfs hun eigen PR team niet op de hoogte. Hun verzoek om meer afstand betekent bovendien meer werk voor prins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall (beiden niet meer de jongsten) én voor Team Cambridge. Iemand zal toch met enige regelmaat het land in moeten om scholen, maatschappelijke organisaties, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen te bezoeken. Dit gezellige familiekiekje uit 2018 wekt dan ook enige weemoed op. 

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

De Windsors zijn begrijpelijkerwijs 'geschrokken en teleurgesteld', maar inmiddels is het stof wat neergedaald en wordt er ingezet op een goed afscheid. Met wel de waarschuwende woorden dat dit 'binnen dagen, niet weken' rond moet zijn. Waar je uit op kunt maken dat de Royal Family ook wel een beetje klaar is met alle toestanden rond de hertog en hertogin van Sussex, die zich hebben bewezen als meer high maintenance dan alle andere Windsors, inclusief prinses Margaret, bij elkaar.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

De vraag is hoe Sussex Nieuwe Stijl eruit zal zien. Het stel wil de helft van het jaar in Canada gaan wonen en de andere helft in Engeland. Hoe ze zo minder last willen hebben van de door hen zo verfoeide pers is niet helemaal duidelijk (die kan ook daar opduiken, tenslotte), maar daar is vast over nagedacht.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Ook zal het, zo ver van Buckingham Palace en Engeland, een uitdaging zijn om 'de Queenvolledig te blijven dienen' zoals ze hebben aangeven te willen blijven doen. Daarnaast kun je je afvragen wat een 'progressieve rol binnen het koningshuis' nu precies is en of Harry zijn plek in de troonopvolging kan houden als hij geen fulltime royal meer is. Dat zijn allemaal zaken waar momenteel over gepraat wordt. 

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Hoewel sommige Britten vinden dat Harry en Meghan hun titel moeten inleveren, gaat dat vermoedelijk niet gebeuren. Het zou kinderachtig en wraakzuchtig kunnen overkomen en de Windsors willen graag heelhuids uit deze toestand komen en de schade zoveel mogelijk beperken. Ze hebben geleerd van de jarenlange wrevel over het feit dat ze prinses Diana na de scheiding haar titel afnamen: dat nooit meer.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Wel gevoelig liggen de financiën. De Britten hebben niet alleen emotioneel veel in de Sussex'jes geïnvesteerd, er zijn ook miljoenen belastinggeld opgegaan aan hun bruiloft, beveiliging en de verbouwing van Frogmore Cottage. Er gaat nu 600.000 pond per jaar op aan hun security, dat bedrag lijkt niet te handhaven als ze een groot deel van het jaar ergens anders wonen en niet werken voor The Firm, zoals de Windsors het koningshuis noemen. De ongeschreven regel is dat het publiek best wil betalen voor het koningshuis, mits dat wat terug doet in de vorm van goede doelen steunen, werkbezoeken afleggen, aanwezig zijn op belangrijke momenten, foto's delen zodat het publiek mee kan leven, et cetera.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Ander puntje van zorg is het vastleggen van het trademark Sussex Royal. Dit moet hun moneymaker worden, in de vorm van bijvoorbeeld door Meghan samengestelde kookboeken, Afrikaanse natuurfotografie van Harry, Sussex Royal Polo Wear en nobele prullaria. Die laatste verkoopt de Queen zelf ook in de webshop van Buckingham Palace, maar daar wordt de formule streng bewaakt (porselein, koekjes, sieraden), zodat het de reputatie van het koningshuis niet schaadt. Niet duidelijk is wat ze precies in de markt willen zetten, ook hier zullen afspraken over worden gemaakt. 

Harry nam eerder dit jaar al een voorschot op wat er gaat komen door zijn vrouw te pitchen voor een klus bij Disney-baas Iger. Je kunt dan in het chicste geval denken aan een deal waarbij ze iets inspreekt in ruil voor een donatie voor een goed doel.

Het wordt bijvoorbeeld alweer anders als Meghan bijvoorbeeld tegen betaling politiek geladen spreekbeurten zou gaan geven onder de paraplu van Sussex Royal. Reken op zeker nog een jaar onderhandelen, koorddansen en wennen aan de nieuwe situatie voor echt duidelijk wordt hoe House of Sussex Nieuwe Stijl eruit zal gaan zien. Afgaand op het geheime bezoek aan de Hubb Community Kitchen voor Meghan vertrok, zal het zoiets worden: geen pers, achteraf een eigen verslagje, waarmee de eventuele kritische noot van buitenaf wel erg makkelijk wordt uitgeschakeld.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

Op zich is de vrijheid waar Harry en Meghan naar verlangen best begrijpelijk. Er staat met de Cambridge'jes een kreukloos, mateloos populair paar met drie kerngezonde kinderen klaar om de troonopvolging af te hameren. Iedereen zal snappen dat Harry en Meghan geen trek hebben om eeuwig op de tweede (derde, vierde, vijfde) plaats te komen en hun leven op een meer bevredigende manier willen invullen.  

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

In Nederland is dat goed opgelost door prins Constantijn en prinses Laurentien zoveel mogelijk hun eigen leven en zinvolle activiteiten te gunnen. Ze doen wat royal dingen in de marge, delen wel eens een foto van hun gezin en zijn erbij op Prinsjesdag. Maar Laurentien kan gewoon een inspirerende spreekbeurt houden op Nouveau Matinee en Constantijn kan tech-start-ups aanjagen en zelf boodschappen doen bij de Albert Heijn, zoals we in een recente documentaire voor zijn 50ste verjaardag konden zien. Grote verschil met Engeland is dat Laurentien en hij de belastingbetaler geen geld kosten: zulks kweekt goodwill.

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

In het gunstige geval pakt de Sussexit goed uit voor alle partijen: Harry en Meghan als internationale idealistische royal pioniers, die hun klimaatzorgen en dromen voor een betere wereld kunnen pitchen bij prominenten als Desmond Tutu en Oprah, zonder de beperkingen van Buckingham Palace. Mislukt hun zorgvuldige voorbereide masterplan (aan de site is al sinds maart 2019 in het diepste geheim gewerkt), dan zullen ze overkomen als een verwend stel dat wel de lusten, maar niet de lasten wil van hun buitengewoon comfortabele bestaan. Een beetje water bij de wijn doen, aan beide kanten, kan wonderen doen in de uitwerking van de plannen.

Foto's (c) Brunopress  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in