Oranjes geland op Bonaire, de royal rondreis is begonnen!

Oranjes Cariben

Rond half een Nederlandse tijd vertrok de PH-GOV van Schiphol en inmiddels zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia gearriveerd op Bonaire.

Oranjes Cariben vliegtuig
© ANP

ZM vloog zelf als co-piloot, mooi weer wat vlieguren gemaakt.

De aankomst is het startpunt voor een lang bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Gezaghebber Edison Rijna verwelkomde hen op het vliegveld en het gezelschap leek er zin in te hebben, al was er weinig expressie te zien door de enorme zonnebrillen van Máxima en Amalia (ontstoken oog? Stress? Zó zonnig was het nu ook weer niet).

Vuurdoop voor Amalia

Oranjes Cariben
© Brunopress

Zaterdag begint het officiële programma met een ontvangst in de ambtswoning. ZM en HM zijn inmiddels routiniers waar het dit soort bezoeken betreft, maar voor de kroonprinses is het de eerste keer en ook meteen een vuurdoop: ze zal heel lang, heel intensief in de belangstelling staan. Voor iemand die al maanden noodgedwongen binnen zit, zal het een pittige ervaring zijn. Het is ook voor het eerst dat ze zo lang achter elkaar in haar rol als troonopvolger zal zitten en een beetje een idee kan krijgen hoe haar leven later zal zijn, als ze het ambt heeft aanvaard. De welwillendheid lijkt er in ieder geval te zijn.

Eilandhoppen

Oranjes Cariben
© Brunopress

Eerst komen Bonaire, Aruba en Curaçao aan de beurt, daarna reist het gezelschap door naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De eilanden hebben een programma samengesteld waarbij cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners centraal staan.

Oranjes cariben schoenen
© Brunopress

Moeder en dochter waren leuk op elkaar gestyled in wit en blauw (Amalia droeg een Diane von Furstenberg'je) en Máxima reisschoeisel gaat echt van compressiekousen tot dit. Het wit en blauw is heel #DiplomaticDressing: de kleuren zitten in de vlag van Bonaire (met nog wat zonnig geel erbij).

En we roepen het wel vaker: sharing is caring!

beatrix cariben
© Nationaal Archief

Het bezoek is een béétje een familietraditie. Prinses Beatrix, net 20, reisde in februari 1958 in haar eentje naar ‘de West’, zoals dat toen nog heette. Ze deed ook Suriname aan, destijds behorend tot het koninkrijk en sinds 1975 onafhankelijk.

Beatrix Claus Willem-Alexander 1987 cariben
© ANP

Koning Willem-Alexander maakte in 1987 een reis naar de Cariben op 19-jarige leeftijd, toen hij nog prins was. Dat deed hij samen met zijn ouders, toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. Een paar jaar later, in 1992, maakten Beatrix en Claus een vergelijkbare reis van twee weken, toen waren daar ook hun jongere zoons Friso en Constantijn bij.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in