• Royalty

Om honger van te krijgen: dít eet Queen Elizabeth op een dag

Om honger van te krijgen: dít eet Queen Elizabeth op een dag

Je zou misschien verwachten dat de Britse koningin wanneer ze trek heeft aan een belletje rinkelt en bestelt waar ze op dat moment zin in heeft, en dat niet veel later op een gouden dienblad aangereikt krijgt. Toch gaat het er in het paleis iets anders aan toe.

Lees ook: Jarig op 27 april? Dan maak je kans op een feestelijk diner met het koninklijk paar

AanvinkenVolgens de Independent krijgt the Queen van Mark Flanagan, chef van het paleispersoneel, lijstjes met menusuggesties voor haar neus. Daar staan ontbijt-, lunch-, afternoon tea- en diner-suggesties op die ze kan aankruisen. Dat doet ze twee keer per week, voor een aantal dagen tegelijk. In welke vakjes het vaakst een vinkje verschijnt, zetten we hieronder voor je op een rij.

OntbijtDe koningin begint haar dag steevast met een kop Earl Grey thee zónder (niet erg Brits) melk of suiker, gecombineerd met een paar biscuitjes. Daarna eet ze een voedzaam ontbijt, dat meestal bestaat uit een schaaltje ontbijtgranen en fruit. Haar lievelings-cereals zouden Kellogg's Special K, Quaker Oats and Weetabix zijn. Af en toe worden de schaaltjes yoghurt afgewisseld met scrambled eggs met gerookte zalm en geschaafde truffel, vertelde Darren McGrady, al elf jaar haar persoonlijke chef, onlangs aan Daily Mail.

LunchVoorafgaand aan de lunch neemt Elizabeth vaak een drankje, doorgaans een glaasje gin of Dubonnet, een zoet aperitief, met citroen. Op haar bord liggen ’s middags - áls ze alleen luncht - nauwelijks koolhydraten. Ze vermijdt pasta, rijst of aardappels en houdt het liever simpel met bijvoorbeeld gegrilde kip en salade, of vis met verse spinazie of courgette.

High TeaWaar wij een high tea zien als een speciaal uitje, pakt de Britse koningin dagelijks uit tijdens haar middagthee, waarbij ze opnieuw voor Earl Grey kiest. Er moeten minstens twee verschillende soorten hartige sandwiches geserveerd worden - zónder korstjes - met bijvoorbeeld zalm, komkommer, mayonaise, ham en mosterd. Daarnaast is ook wat zoetigheid gewenst. Ze is dol op honingcakejes en chocoladetaart, en lust graag jamkoekjes, scones en mini-sandwiches met frambozenjam, uitgesneden in hapklare rondjes. "Ze eet niet altijd alles op, soms verkruimelt ze de scones ook op het tapijt voor de honden", aldus McGrady. 

Diner’s Avonds laat de royal zich het liefst een goed stuk vlees voorschotelen. Zo zou ze dol zijn op lam, een rosé stukje rundvlees, schapenvlees of parelhoen. Haar steak eet ze graag met champignon-roomsaus met whisky. Ook ligt er dikwijls een stuk zalm op haar dinerbord. 

Later op de avond drinkt ze vrij vaak een glaasje champagne, van een merk als Lanson en Bollinger. Ietwat decadent, maar ach, daar ben je dan ook koningin voor, niet?