Máxima's sari: een bijzonder verhaal

Máxima's sari: een bijzonder verhaal

Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag (woensdag) gearriveerd in Mumbai, maar wij willen toch nog even terugblikken op New Delhi, en Máxima's bijzondere staatsbanketjapon aldaar.

Want wat was het een sprookjesachtige look, op het presidentieel paleis. Een design van Jan Taminiau, zo bleek al snel. De man die bijna al Máxima's staatsbanketlooks maakt.

Máxima's sari: een bijzonder verhaal

De roze stad

Achteraf bleek het niet alleen een Jan, maar een soort van Indiase Jan: de stof waarmee Máxima's japon gemaakt werd, kwam namelijk van een traditionele sari uit India. Die kocht de toenmalige kroonprinses in 2007 in Jaipur, ook wel bekend als 'de roze stad'.

Máxima's sari: een bijzonder verhaal

Knipoog naar Beatrix

Het is typisch Máxima om haar outfits te recyclen, maar dit is natuurlijk wel van een andere orde: een prachtig eerbetoon aan India, een mooie manier om een stof een tweede leven te geven én een knipoog naar prinses Beatrix ineen.

Het zal namelijk vast een tip zijn geweest van schoonmoeder Beatrix, die tijdens dat staatsbezoek in 2007 nog koningin was en haar zoon en schoondochter meenam. Zij kocht wel vaker sari's in India, en liet die later ombouwen tot jurken die ze ook in Nederland droeg.

Máxima's sari: een bijzonder verhaal

Máxima neemt het stokje nu feilloos over, met een look die ons nog lang zal heugen. En wie weet neemt ze alvast wel wat sari's mee naar huis voor haar dochters en zien we Amalia ooit wel in een ontwerp gemaakt van een stof 'die Máxima in 2019 in India kocht'. Een Oranje-traditie om in leven te houden.

Bron: Modekoninginmaxima.nlBeeld: ANP/PPE Agency/BrunoPress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in