Máxima: rolmodel voor nieuwkomers

Máxima: rolmodel voor nieuwkomers

Nederlands leren is moeilijk, dat is HM nooit vergeten.

Een bijzonder werkbezoek voor koningin Máxima vandaag: zij ging digitaal langs bij Kletsmaatjes. Een initiatief dat nieuwkomers in ons land de Nederlandse taal laat oefenen met vrijwilligers.

Nou had Máxima al die jaren geleden natuurlijk geen (online) vrijwilliger tegenover zich maar een hoogleraar, maar toch: ze heeft feeling met het onderwerp omdat ze ook zelf bij nul moest beginnen met het leren van een nieuwe taal. Ook voor haar werk.

Een praatje maken kan HM in verschillende talen, hier in het Engels natuurlijk

Máxima: rolmodel voor nieuwkomers

Het zullen tijden zijn waar ze vandaag veel terug zal denken, zeker zo vlak na het jubileum van haar allereerste Nederlandse interview.

Rolmodel

De nieuwkomers die deelnemen aan Kletsmaatjes komen in veel gevallen uit Turkije en Syrië, maar ook uit bijvoorbeeld Rusland, Italië en Brazilië. Samen met een Nederlandse vrijwilliger gaan zij elke week 'aan de klets', om zo hun taligheid te oefenen en ook gelijk te oefenen met luisteren.

Máxima sprak een aantal duo's over hun leermomenten, maar sprak ook met coördinatoren van de stichting, die deze week een jaar bestaat. “We zijn erg trots dat Máxima deze mijlpaal met ons viert", zegt Sylvia de Groot Heupner, directeur Het Begint met Taal en initiatiefnemer van Kletsmaatjes. "Ze is met recht een rolmodel voor nieuwkomers in Nederland."

Beeld: Getty Images/Kletsmaatjes

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in