Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Máxima arriveert na lange vlucht opgewekt in de Filipijnen

Na een vlucht van vijftien uur er nog steeds fris en fruitig uitzien? HM weet het te verwezenlijken.

Koningin Máxima bezoekt Filipijnen voor verbetering financiële gezondheid

Gisteren arriveerde koningin Máxima na een lange vliegreis in de Filipijnen. En hoewel menigeen na een vlucht van welgeteld vijftien uur er nogal doorgeleefd uitziet, gold dat niet voor HM. Má

Financiële gezondheid

Onze koningin brengt het land een bezoek om te praten over de ontwikkeling van financiële diensten. Met name de thema's financiële inclusie en financiële gezondheid zullen aan bod komen. De grote eilandgroep heeft namelijk slechte beschikking over financiële diensten en services, waardoor de financiële gezondheid in het land te wensen overlaat. Vooral voor mensen met lage inkomens is het moeilijk om beschikking te krijgen tot deze middelen. Máxima zal praten over de verschillende mogelijkheden voor ontwikkeling voor het land.

Na een lange vliegreis van zo'n vijftien uur, zette koningin Máxima voet op Filipijnse grond. Ondanks de lange zit, werd de koningin meteen plechtig ontvangen met een officieel welkomsmoment. Het doel van Máxima's bezoek aan de Filipijnen is een grotere toegang tot financiële diensten beschikbaar te maken. Deze diensten zijn namelijk erg schaars in de eilandengroep. Het land staat zelfs in de top tien met het hoogste aantal volwassenen dat geen beschikking heeft tot financiële diensten, maar liefst circa 37,6 miljoen. Slechts 51,4 procent van de volwassen bevolking heeft een bankrekening. Ondanks dat dit maar net de helft is, is dit percentage al behoorlijk gestegen. In 2011 lag dit aantal namelijk nog maar op 26,6 procent.

De Filipijnen zijn een grote eilandengroep met maar liefst 7000 eilanden. Deze eilanden zijn vaak dunbevolkt en slecht bereikbaar, zoals bij vissersgemeenschappen die op deze eilanden leven. Het beschikbaar maken van bijvoorbeeld telefonie in deze afgelegen gebieden is moeilijk, en daarnaast kan het ook vaak niet uit. Hierdoor zijn dit soort services maar heel beperkt. Vooral kleinschalige ondernemers en mensen met een laag inkomen lijden hieronder.

NL Beeld / Patrick van Emst

Veldbezoeken

Vandaag staan er twee veldbezoeken op het programma. Allereerst zal de koningin een bezoek brengen aan een vissersgemeenschap, een groep die het meeste is uitgesloten van financiële diensten. De vissersgemeenschappen wonen vaak enorm afgelegen, waardoor de infrastructuur te wensen overlaat. Dit maakt het moeilijk om goede financiële diensten te beschikbaar te stellen. Máxima zal bij de gemeenschap vertellen over het nut van diensten zoals CARD-RBI, een bank die financiële producten ontwikkelt voor moeilijk bereikbare en lage inkomensgroepen. Die diensten zijn onder andere leningen, verzekeringen en spaarvormen.

NL Beeld / Patrick van Emst

Voor het eerste bezoek droeg HM een luchtige gebloemde jurk, die we nog kennen van een VN-bezoek aan Tanzania in 2022.

NL Beeld / Patrick van Emst

Als tweede staat er een bezoek gepland aan een sar-sari store, een soort kleine buurtwinkel. Voor dit soort kleinschalige ondernemers is het krijgen van een lening bij lokale banken een grote uitdaging, net zoals het verkrijgen van snel leverbare, laaggeprijsde producten. Máxima zal hier vertellen over Fintech GrowSari, een service die zowel betaalbare leningen als voorraadgoederen met snelle levering kunnen bieden voor de ondernemers. Ook maakt deze service het betalen van rekeningen, boeken van vliegtickets en opladen van telefoons beschikbaar.

Na de veldbezoeken op dinsdag, zal Máxima op woensdag in Manilla meerdere gesprekken voeren met belanghebbenden. Er zullen onder andere rondetafelgesprekken zijn met president Ferdinand R. Marcos en verschillende ministers op het gebied van financiën. Daarnaast zal ze nog Anteneo de Manila Universiteit bezoeken, voor ze donderdagavond weer naar Nederland zal vliegen.

Royalty
  • Het Koninklijk Huis, Libelle
  • NL Beeld