Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koning spreekt tijdens slavernijherdenking, komen er excuses?

Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli een toespraak tijdens de officiële slavernijherdenking, Keti Koti, in Amsterdam. Komen er excuses?

koning willem-alexander

Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli een toespraak tijdens de officiële slavernijherdenking, Keti Koti, in Amsterdam.

Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De verwachting is dat de koning de excuses namens de regering gaat benoemen en herhalen, maar dat is nog niet definitief.

Volgens betrokkenen is een toespraak van de koning op 1 juli in voorbereiding en is de exacte vorm en woordkeuze van de excuses nog niet bepaald.

Tien jaar geleden

In 2013 waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima al bij de herdenking aanwezig, maar destijds heeft de koning niet gesproken. Dit jaar gaat dat dus wel gebeuren.

Excuses van Rutte

Op 19 december 2022 heeft premier Rutte excuses gemaakt voor het slavernijverleden. In de weken voorafgaand aan die toespraak was veel tumult: sommige belangenorganisaties voelden zich gepasseerd en ook in Suriname klonk kritiek. In het Nationaal Archief in Den Haag sprak Rutte de excuses uit in vier talen: Engels, Sranantongo, Papiaments en Nederlands.

Herdenkingsjaar

"Dit is een logische stap", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het moment van december vorig jaar werd bewust gekozen: die excuses kwamen bewust meer dan zes maanden voor de start van het officiële herdenkingsjaar. In de tussentijd is de politieke discussie en het publieke debat over de slavernijexcuses wat tot rust gekomen en is er ruimte voor de koning om op 1 juli te spreken. Als de koning daadwerkelijk op 1 juli excuses uitspreekt, is dat een historisch moment en van grote betekenis voor veel nazaten."

Duidelijkheid is er niet

NOS Verslaggever Koninklijk Huis Albert Bos: "Het lag in de lijn der verwachting dat de koning zou spreken, omdat hij er voor het eerst bij is. Maar nog steeds is niet duidelijk wat de koning precies gaat zeggen, al worden excuses verwacht.

Zo is nog niet zeker in welke vorm en gradatie de excuses van de koning komen. Verwijst hij naar die van Rutte, herhaalt hij ze of biedt hij zelf ook excuses aan? Dat is nog steeds onderwerp van gesprek.

Bovendien wil het Koninklijk Huis ook waken voor zaken die door elkaar gaan lopen. De regering, waar de koning onderdeel van is, maakte bij monde van premier Rutte dus al eerder excuses. Maar de koning heeft ook opdracht gegeven voor een apart onderzoek naar zijn familieverleden rond slavernij en de rol van de Oranjes daarin. Dat zal pas over een paar jaar klaar zijn."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in