Explosieve voorpublicatie uit Finding Freedom.
Opmerkelijke twist rond het uitkomen van Finding Freedom, het boek over de Sussexit van prins Harry en hertogin Meghan met betrekking tot hun vertrek uit het Britse Koninklijk Huis. Eerst werd gecommuniceerd dat het boek van hun 'cheerleaders' Omid Scobie en Carolyn Durand met hun zegen uit zou komen.
De schrijvers hebben uitgebreid kunnen praten met vrienden van hun stel voor de biografie ('with the participation of those closest to the couple'), iets wat in deze kringen niet zonder toestemming van de royals in kwestie gebeurt. Via de BBC laten de Sussex'jes inmiddels weten afstand te nemen van het boek en melden met nadruk er niet zelf voor geïnterviewd te zijn. Huh?
Het lijkt op een poging tot crisismanagement, want de eerste reacties op de voorpublicatie in The Times wekken opmerkelijk weinig empathie op voor de beweegredenen van het stel om de Windsors achter zich te laten. Even wat highlights:
- De hertog en hertogin van Sussex hadden het gevoel dat ze heel veel krediet verdienden voor hun populariteit en het succes van hun bruiloft, maar dat niet kregen.
- Harry en Meghan hadden het gevoel tekort te worden gedaan en waren gefrustreerd dat prins William en hertogin Kate 'alle goede officiële rollen' kregen. Zoals Meghan zei: "Ik heb mijn hele leven voor deze familie opgegeven."
- Het contact tussen de Cambridge'jes en Sussex'jes verslechterde zo dat ze in maart nog amper met elkaar spraken, Kate wordt verweten 'amper oogcontact met Meghan te maken' tijdens hun laatste publieke gezamenlijke bijeenzijn, de Commonwealth kerkdienst.
- Harry en Meghan hadden het gevoel dat hun klachten niet serieus werden genomen door het hof en geloofden echt dat andere Royal Households nare verhalen over hen naar de media lekten.
[[{"fid":"37776","view_mode":"full_body","fields":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""}},"attributes":{"class":"media-element file-full-body","data-delta":"2"}}]] - Ze hadden het gevoel dat er binnen het paleis maar een paar mensen waren die ze konden vertrouwen en omschreef de oude garde als 'de adders'. Ze meenden dat ze tegengewerkt werden om te voorkomen dat hun populariteit die van Charles en Camilla, William en Kate en zelfs die van de Queen zou overschaduwen.
- Een gefrustreerde hoveling omschreef op zijn beurt Team Sussex als 'het piepende derde wiel aan de wagen' van het paleis.
- Het was een grote teleurstelling voor de hertog en hertogin van Sussex dat ze, na zich te hebben afgesplitst van de Cambridge'jes en Kensington Palace, onder de paraplu van Buckingham Palace moesten blijven werken.
- 'Zo als hun populariteit groeide, zo groeide ook het onbegrip bij Harry en Meghan over het feit dat slechts zo weinigen in het paleis opkwamen voor hun belangen. Ze waren een enorme aanwinst voor de koninklijke familie,' aldus het boek, dat verder ronkend over het stel opmerkt dat ze druk waren met: 'propelling the monarchy to new heights around the world'.
Calm down, dear. Dat de familie Cambridge een andere rol heeft dan de familie Sussex binnen de Windsors, is al duidelijk sinds William in 1982 als beoogd troonopvolger werd geboren. Dat kan dus geen enorme verrassing zijn geweest voor Harry.
Over het gevoel niet genoeg kansen te krijgen: als je – binnen het grenzeloze comfort en de weelde van het leven binnen het hof - het ambassadeurschap van het hele Gemenebest aangeboden krijgt en zo een internationale goodwill rol kunt vervullen, kun je je toch moeilijk tekort gedaan voelen.
Droef is wel dat uit het boek blijkt dat Harry zich niet gesteund voelde door het paleis. 'Hij had het gevoel dat de paleisstaf Meghan simpelweg niet mocht en niets zou nalaten om haar het leven moeilijk te maken. Hij had het gevoel dat ze werden gebruikt om hun populariteit.'
Opmerkelijk is dat Finding Freedom de beslissing om te vertrekken bij Harry neerlegt: 'Hij was degene die afstand wilde nemen van het openbare leven, hij snakte naar een bestaan buiten de media. Toen het eropaan kwam, wilde Harry weg. Diep van binnen worstelde hij altijd al met die wereld. Zij heeft alleen de deur voor hem opengezet.'
Hoe die behoefte aan privacy en een leven in de luwte rijmt met zijn huidige, toch vrij publieke pogingen (spreekbeurten, speeches op social media, voorlezen voor de camera) om geld te verdienen / iets goed te doen voor de wereld, is niet helemaal duidelijk.
Het is triest dat prins Harry blijkbaar zo ongelukkig was, al was daar in de jaren nadat hij therapie had ontdekt en voor hij Meghan leerde kennen niets van te merken. Het is ronduit tragisch dat de broers zo'n brouille hebben ontwikkeld: als geen ander weten ze hoe het is om op te groeien binnen de Windsors. En het is een kwestie van afwachten wat er nog meer in het boek staat. Heel veel goodwill hebben de Sussex'jes niet meer in het Verenigd Koninkrijk en of dit epos nu de manier is om meer sympathie voor hen te kweken? Wordt vervolgd.
Foto's (c) Brunopress, Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in