Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Groothertog Henri van Luxemburg onthult datum van stap richting aftreden

Zijn afscheid begint steeds meer vorm te krijgen.

Henri

Groothertog Henri van Luxemburg is al een tijdje naar zijn afscheid toe aan het werken. Twee weken geleden maakte hij bekend dit najaar officieel een stap terug te doen en gisteren kwam er een exacte datum naar buiten wanneer de plechtigheid, waarbij het stokje voorzichtig wordt doorgegeven aan prins Guillaume, plaatsvindt.

Plannen

Eerder dit jaar kondigde groothertog Henri in gesprek met Belgische media aan dat hij aan het nadenken is over aftreden. ''Ik ben van plan om op een gegeven moment met pensioen te gaan. Dat staat vast.'' Wat daar concreet van terecht zou komen, wisten we toen nog niet precies.

Tot zo'n twee weken geleden, want toen leek het besluit dan toch echt meer en meer vorm te krijgen. In een toespraak op Nationalfeiertag liet groothertog Henri weten dat hij en zijn vrouw groothertogin Maria Teresa per oktober een stap terugdoen ten gunste van hun oudste zoon en zijn vrouw.

''Binnen deze context wil ik u, samen met de Groothertogin, prins Guillaume en prinses Stéphanie, laten weten dat ik heb besloten om prins Guillaume tot luitenant-vertegenwoordiger te benoemen in oktober'', aldus Henri.

Het gaat niet om een abdicatie, maar het besluit wijst mogelijk op een aftreden van Henri in de komende jaren.

Exacte datum

Gisteren kwam er opnieuw een update vanuit het Luxemburgse hof. “Na de aankondiging door ZKH de Groothertog op 23 juni, willen we bij het publiek onder de aandacht brengen dat de aanwijzing van ZKH de Erfgroothertog als luitenant-vertegenwoordiger van ZKH de Groothertog zal plaatsvinden in de middag van dinsdag 8 oktober 2024”, viel er te lezen onder een foto van vader en zoon op Instagram.

Met de onthulling weten we dus op welke datum we het historische moment kunnen verwachten. En dat is – geheel tegen verwachting in – niet op 7 oktober, de dag waarop hij zelf in het jaar 2000 werd ingehuldigd als kersverse groothertog, maar één dag later.

Aftreden

Het is in veel landen gebruikelijk dat een vorst op de troon blijft zitten tot zijn overlijden. Maar dat het ook anders kan, hebben we de afgelopen jaren al in andere landen gezien. Steeds vaker zien we dat royals met traditie breken en aftreden om vervroegd met pensioen te gaan. Koningin Margrethe van Denemarken deed het nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld.

Maar ook Henri's vader deed dit in het jaar 2000, toen hij afstand deed van de troon zodat hij het stokje van hem kon overnemen. Groothertog Jean overleed uiteindelijk negentien jaar later, in 2019.

De tijd geven

Er wordt de laatste tijd binnen paleismuren al volop gesproken over het pensioen van Henri. Zijn oudste zoon erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie zullen het dan van hem overnemen. "Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie", aldus de Luxemburgse groothertog eerder.

Royalty
  • Cour Grand Ducale, Instagram @courgrandducale, Archief
  • NL Beeld