Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Groothertog Henri van Luxemburg denkt al aan aftreden

Henri vindt het wel mooi geweest.

Henri

Steeds vaker zien we dat royals met traditie breken en aftreden om vervroegd met pensioen te gaan. Koningin Margrethe van Denemarken deed het bijvoorbeeld. Groothertog Henri van Luxemburg is zijn afscheid ook al aan het plannen, zo heeft hij laten weten in aanloop naar het Luxemburgse staatsbezoek aan België.

Plannen

We hebben deze week twee grote staatsbezoeken in Europa. De Spanjaarden komen naar Nederland en de Belgen krijgen de Luxemburgse royals op bezoek. In gesprek met Belgische media over hun staatsbezoek vertelt – tevens jarige – groothertog Henri dat hij al aan het nadenken is over aftreden. "Ik ben van plan om op een gegeven moment met pensioen te gaan. Dat staat vast."

Wanneer dat moment dan is weet hij nog niet precies. Eigenlijk is het in veel landen gebruikelijk dat een vorst op de troon blijft zitten tot zijn overlijden. Dat het ook anders kan, hebben we de afgelopen jaren ook al in andere landen gezien. Henri's vader heeft dit ook gedaan in het jaar 2000. Toen deed hij afstand van de troon zodat Henri het stokje van hem kon overnemen. Groothertog Jean overleed in 2019.

Pensioen

Op dit moment wordt er binnen de paleismuren al volop gesproken over het pensioen van Henri. Zijn oudste zoon erfgroothog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie zullen het dan van hem overnemen. "Er zijn dus plannen. We weten ook dat Guillaume nog steeds zeer jonge kinderen heeft", vervolgt Henri.

Guillaume en Stéphanie | NL Beeld / Abaca Press

"Om deze taak te kunnen vervullen, heb je een zekere mate van onafhankelijkheid van de kinderen nodig. Je moet ze de tijd kunnen geven voordat je je volledig kunt concentreren op het toekomstige ambt van staatshoofd. Het is een lastige positie", aldus de Luxemburgse groothertog.

Royalty
  • Telegraaf, Blauw Bloed
  • NL Beeld