Fotoserie: één groot feest, Nederland viert Koningsdag

Door Kim Veldema
Fotoserie: één groot feest, Nederland viert Koningsdag

Wat een geweldige dag was het vandaag: het weer viel honderd procent mee, Tilburg kleurde oranje en iedereen was in de feeststemming. En: wat zag koningin Máxima er weer beeldschoon uit. En zij niet alleen. 

Het koninklijk gezelschap arriveerde even na 11.00 uur per trein in de Brabantse stad Tilburg om er Koningsdag te vieren. Kort daarvoor stelde de koning vanuit de trein met een bericht en een foto een instagramaccount (zie onder) in gebruik.

Lees ook: Feliciteer koning Willem-Alexander vandaag zelf via dit felicitatieregister

Handen schuddenEr was in Tilburg veel politie en beveiliging aanwezig, maar het koninklijk gezelschap zag er ontspannen uit en deed mee met veel activiteiten. Ook prinsessen Amalia, Ariane en Alexia, de dochters van de koning, schudden tientallen handen met mensen in het publiek.

Máxima in Jan TaminiauTijdens de ruim twee uur durende wandeling waren er veel verwijzingen naar de Tilburgse cultuur en tradities, zoals textiel, carnaval, kermis, onderwijs en techniek, maar ook Roze Maandag, een onderdeel van de Tilburgse kermis. Het ensemble, van Jan Taminiau, dat koningin Máxima droeg tijdens het bezoek aan Tilburg is vanaf vrijdag te zien in het TextielMuseum.

Hoge bezoekersaantallenHet bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg heeft donderdag zo'n 150.000 bezoekers getrokken. De gemeente had vooraf gerekend op 70.000 tot 100.000 gasten voor het verjaardagsfeest van de koning. "Maar dit soort bezoekersaantallen zijn we wel gewend, bijvoorbeeld op de Roze Maandag tijdens de kermis. Daar draaien we onze hand niet voor om'', zei een woordvoerster na afloop.

Natuurlijk werd er ook in de rest van Nederland volop Koningsdag gevierd.

Een stralende Máxima (in Jan Taminiau, een gouden combinatie) neemt bloemen van het publiek in ontvangst.
Willem-Alexander werd getrakteerd op 13 verschillende voorstellingen die de stad en zijn geschiedenis in beeld brachten. Ook Guus Meeuwis (foto) gaf acte de présence.
Ook prinses Annette Sekrève, eega van prins Bernhard, genoot zichtbaar en zag er prachtig uit.
Prinses Laurentien had ook aandacht voor de allerkleinsten.
Prins Constantijn zag alles door een rood-wit-blauwe bril.
Prins Maurits nam nog even een selfie.
Amsterdam viert uitbundig Koningsdag: drukte op de Prinsengracht.
En bij een feest hoort taart...

Bron Beeld: ANP, Hollandse Hoogte