'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

Er valt een enorm werkgat in de Britse royal family na het vertrek van Harry en Meghan. Een gat waar Eugenie en Beatrice in gaan springen, voorspelt een royal-expert.

Er wordt hard gewerkt door het Britse koningshuis. Met z'n allen gaan ze op duizenden bezoekjes per jaar, en de laatste jaren doet de queen zelf steeds minder van dit soort verplichtingen. Dat laat ze graag aan haar kleinkinderen over. Maar daar mist ze er nu natuurlijk een van.

Door het vertrek van Harry en Meghan is de harde kern van de Windsors (de queen, prins Charles, Camilla, prinses Anne, prins William en Kate) nóg kleiner geworden. En dat gaat, zeker in de toekomst, problemen opleveren, weet historicus en royalkenner Robert Lacey.

'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

Back to work

Hij werkt als consultant voor The Crown en schreef meerdere boeken over de royal family. Zijn mening: het vertrek van Harry en Meghan wordt aangepakt door prinsessen Eugenie en Beatrice, de dochters van prins Andrew dus, weer meer bij het royal leven te betrekken.

Er is veel te doen geweest om de verkleining van de royal family, waardoor de dochters van Andrew en Fergie buiten 'the fold' vielen en op zoek moesten naar echte banen. Hun vader was het daar helemaal niet mee eens. Maar Charles wilde met een kleinere harde kern verder om het koningshuis te moderniseren.

'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

Wie helpt William straks?

Maar met oog op de toekomst, wordt het zo zonder Harry en Meghan wel erg karig. Wie moet koning Charles straks bijstaan? En verder in de toekomst: wie werkt er zij aan zij met William als hij koning wordt?

"Het is wel duidelijk dat een van de gevolgen van de beslissing van Harry en Meghan is dat Beatrice en Eugenie naar voren worden geschoven", zegt Lacey erover tegen Hello!. "Als ze dat willen tenminste. Twee eruit, twee erin. Dat moeten de zussen wel zijn. Dat heeft de familie gewoon nodig, want het duurt nog vijftien jaar voor de generatie van prins George een echte rol gaat spelen."

'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

Ironisch

Dat de zussen nu juist weer in het royal-keurslijf lijken te stappen, noemt de historicus 'ironisch': "Harry noemde hen juist als een voorbeeld van hoe hij zijn leven wilde leiden." Hun omstreden vader gooit geen roet in het eten volgens insiders. De meiden hadden niets te maken met zijn misstappen, en kunnen daardoor hun royaltaken (gesteund door hun mannen) gewoon oppakken wanneer oma Elizabeth ze daar om vraagt.

'Eugenie en Beatrice in voetsporen Harry en Meghan'

Beeld: BrunoPress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in