Dit zijn de favoriete drankjes van de royals (en waarom we jaloers zijn op Beatrix)

Door Kim Veldema
Dit zijn de favoriete drankjes van de royals (en waarom we jaloers zijn op Beatrix)

Stond Willem-Alexander vroeger bekend als 'Prins Pils', inmiddels weet de koning een goede wijn zeker te waarderen. En koningin Máxima proost gezellig mee. 

Annemarie en Marjolein van der Hoek van Wijnhuis Numero V doken in de koninklijke drankmaterie. 

De favoriet van Beatrix: chardonnayDe zussen weten dat koningin Máxima van een goed glas wijn houdt: 'Misschien drinkt ze wel een Argentijnse tempranillo, een mooie rode kruidige volle wijn, zoals de tempranillo van Año Cero uit Mendoza: temperamentvol zoals onze koningin.' Ook prinses Beatrix is ook gek op wijn, vooral chardonnay is favoriet. Het koningshuis heeft zijn eigen wijninkoper die alle mooie wijnen voor de koning en de koningin mag uitzoeken, zo weten Annemarie en Marjolein.

Lees ook: Zo ben je snel weer fit na een té gezellig weekend

Riesling uit Neder-FrankenEn er wordt gezegd dat de wijnkelder van prinses Beatrix vol ligt met prachtige Bordeauxwijnen. Wat voor wijn het koningshuis precies drinkt, is niet bekend. Maar tijdens het kroningsdiner, op de dag dat Willem-Alexander tot koning werd gekroond, werd er een riesling uit Neder-Franken werd geschonken.

Speciaal gebotteldDe wijn werd geleverd door Weingut Hans Wirsching uit Iphofen (een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren). De drank is speciaal voor de gelegenheid gebotteld en een Nederlandse kunstenares is betrokken geweest bij het ontwerp van het speciale etiket op de wijnfles. 'De wijn is niet zomaar verkrijgbaar, maar het is de moeite waard om het Weingut te bezoeken om daar de riesling te proeven', tippen Annemarie en Marjolein.

Proost! (De komende 300 jaar)Duitse wijn is in trek: ook aan het Deense hof wordt Duitse wijn geschonken. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie schenkt het Deense koningshuis wijn uit de kelders van Rosenborg uit Bacharach am Rhein. Volgens traditie wordt deze wijn al sinds 1598 geserveerd. Er is zoveel wijn beschikbaar dat ze de komende 300 jaar voort kunnen.

Dit zijn de favoriete drankjes van de royals (en waarom we jaloers zijn op Beatrix)

Nog eentje danDe Britse Queen Elizabeth is meer van de cocktails. Zij drinkt al jaren elke dag voor de lunch een cocktail met gin en Dubonnet, een soort vermouth. Haar nicht Margaret Rhodes verklapte dat The Queen wel vier à zes van deze cocktails op een dag drinkt. Haar man prins Philip, hertog van Edinburgh, houdt het bij Boddingtons-bier. 

Dit zijn de favoriete drankjes van de royals (en waarom we jaloers zijn op Beatrix)

GT, martini en whiskyDe hertogin van Cornwall, oftewel Camilla Parker Bowles, drinkt graag een gin-tonic. Toen zij prins William uiteindelijk vertelde over haar relatie met Charles, dronk ze direct na het dertig minuten durende gesprek een 'GT', zo gaat het verhaal. Voor eega Charles maakt ze een straffe martini, afgewisseld met een Schotse whisky. 

Lees ook: Dit is de reden waarom je nooit problemen moet 'wegdrinken' 

William spant de kroonEn dat is allemaal nog heel bescheiden vergeleken bij Williams favoriete cocktail, die hij (meer dan) eens dronk op zijn verjaardag: de 'Maliki treasure chest', een schatkist gevuld met drank - een mix van o.a. cognac, perzik-likeur, limoen, suiker en afgetopt met een fles Moët & Chandon. Echtgenote Kate drinkt nu uiteraard geen druppel, maar anders kun je haar een plezier doen met een glas Jack Daniel's. Prins Harry houdt het bij wodka van het merk Cîroc Ultra. Gewoon te koop bij 'onze' Gall & Gall overigens.

Bronnen: RTL Nieuws, The TelegraphBron beeld: Hollandse Hoogte